VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vánoční cukroví podraží, shodují se výrobci. Kvůli rostoucí ceně másla i ořechů

Blanensko, Vyškovsko – Vůně cukroví prostoupí brzy řadu domácností. Mnoho hospodyněk už se na pečení připravuje. „Cukroví si peču sama, mám ráda tu atmosféru. Našla jsem minulý týden dobré recepty, tak vyzkouším i nové druhy,“ těší se třeba Nela Vítová z Blanska. Ne každý si ale včelí úly či medvědí tlapky peče sám. Kdo jejich přípravu svěří profesionálům, ušetří čas, ale méně peněz než loni.

7.11.2017
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Ludmila Orvošová

Cena sladkých pochoutek vzroste. Na vině je hlavně zdražení másla i dalších surovin. „Minulý rok jsme ještě kupovali kilo ořechů za stovku. Letos se jejich cena pohybuje od 150 korun výš. O polovinu zdražilo také máslo a vejce, takže v podstatě vše, co nejvíc používáme,“ vyjmenovala Jitka Skácelová z Cukrárny u Skácelů ve Švábenicích na Vyškovsku.

Kolik za cukroví
Blanensko
• Cukrárna Lilie, Rudice:
1 kg 520 korun, objednávky do 15. listopadu
• Juříkova cukrárna, Jedov-nice: 1 kg 365 korun, objed-návky do 30. listopadu

Vyškovsko
• Cukrárna a kavárna Janský, Vyškov: 1 kg 350 –400 Kč, do 15. prosince
• Cukrárna u Skácelů, Švábenice: 1 kg 340 Kč,
objednávky do 30. listopadu

Rostoucí náklady potvrzuje i cukrářský mistr Jiří Grygar z vyškovské cukrárny Jánský. „Kvůli máslu jsme na podzim museli zdražit zákusky. Ty už zdražovat nebudeme, protože cena másla zas pozvolna klesá. Zatím však ne natolik, aby se to nedotklo čajového cukroví,“ uvedl Grygar.

To úplně vynechá blanenská cukrárna Severka. „Zákazníkům nabídneme řezy, miniindiánky, minilaskonky a podobně. V okolí prodává řada lidí malé cukroví načerno a pod cenou, takže se nám jeho pečení ani nevyplatí,“ vysvětlila majitelka Severky Vilma Novotná.

Zájemci o hotové cukroví by si měli hlídat objednací lhůty už nyní. „Objednávky přijímáme od října do poloviny listopadu. Pečeme třicet až čtyřicet kilo z padesáti druhů cukroví. Koncem listopadu začínáme péct a v prosinci pak zdobíme,“ řekla třeba Kateřina Miháliková z rudické cukrárny Lilie.

KRISTÝNA KUCHARČÍKOVÁ

Autor: Redakce

7.11.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hledá se pamětník tábora v Letech.

Deník vyhlašuje pátrání: Hledá se pamětník tábora v Letech

Předseda ČOV Jiří Kejval.
102

Předseda ČOV Kejval: Ledecká? Ona bude letos královnou olympiády

Jizerská 50, chodci vs. řidiči, výcvik topičů a zpěvavé dračky: videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 17. až 18. února 2018.

Miliony pro cyklisty. Stavbu nových cyklostezek podpoří krajské dotace

Blanensko, Vyškovsko - Další miliony letos poputují z krajské pokladny na stavby cyklostezek. Na jaře se dělníci pustí do práce ve Slavkově u Brna, co nejdřív chtějí začít i v Blansku.

Procházku vyškovským zooparkem provoněl čerstvě upečený chléb

Vyškov /REPORTÁŽ, VIDEO/ – Z čeho se dělá chléb? „Z mouky, vajíček,“ odpovídá jeden z chlapců, který se co nevidět pustí do pečení, na otázku pracovnice vyškovského zooparku Marcely Kopřivové. Ta v sobotu provází akcí Upeč třeba chleba…, která se odehrává v kuchyni tamního Hanáckého statku. Skupinku dětí, kterou má právě na starosti, překvapivě tvoří samí hoši.

Další medaile! Bronz pro Erbanovou, vybojovala ho ve sprintu na 500 metrů

Na nejkratší rychlobruslařské trati, sprintu na 500 metrů, vybojovala česká jezdkyně Karolína Erbanová bronzovou medaili! Lepší byla pouze zlatá Japonka Nao Kodairaová a stříbrná Korejka I Sang-Hwa.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT