Cena sladkých pochoutek vzroste. Na vině je hlavně zdražení másla i dalších surovin. „Minulý rok jsme ještě kupovali kilo ořechů za stovku. Letos se jejich cena pohybuje od 150 korun výš. O polovinu zdražilo také máslo a vejce, takže v podstatě vše, co nejvíc používáme,“ vyjmenovala Jitka Skácelová z Cukrárny u Skácelů ve Švábenicích na Vyškovsku.

Kolik za cukroví
Blanensko
• Cukrárna Lilie, Rudice:
1 kg 520 korun, objednávky do 15. listopadu
• Juříkova cukrárna, Jedov-nice: 1 kg 365 korun, objed-návky do 30. listopadu

Vyškovsko
• Cukrárna a kavárna Janský, Vyškov: 1 kg 350 –400 Kč, do 15. prosince
• Cukrárna u Skácelů, Švábenice: 1 kg 340 Kč,
objednávky do 30. listopadu

Rostoucí náklady potvrzuje i cukrářský mistr Jiří Grygar z vyškovské cukrárny Jánský. „Kvůli máslu jsme na podzim museli zdražit zákusky. Ty už zdražovat nebudeme, protože cena másla zas pozvolna klesá. Zatím však ne natolik, aby se to nedotklo čajového cukroví,“ uvedl Grygar.

To úplně vynechá blanenská cukrárna Severka. „Zákazníkům nabídneme řezy, miniindiánky, minilaskonky a podobně. V okolí prodává řada lidí malé cukroví načerno a pod cenou, takže se nám jeho pečení ani nevyplatí,“ vysvětlila majitelka Severky Vilma Novotná.

Zájemci o hotové cukroví by si měli hlídat objednací lhůty už nyní. „Objednávky přijímáme od října do poloviny listopadu. Pečeme třicet až čtyřicet kilo z padesáti druhů cukroví. Koncem listopadu začínáme péct a v prosinci pak zdobíme,“ řekla třeba Kateřina Miháliková z rudické cukrárny Lilie.

KRISTÝNA KUCHARČÍKOVÁ