Kádě plné lesklých šupinatých těl, promrzlí prodavači v holínkách a gumových zástěrách, typický pach rybiny a lidé odnášející si v igelitových taškách třeba ještě mrskajícího se kapra, který se už za několika málo dní promění v tradiční štědrovečerní pokrm, jsou neodmyslitelnou součástí každoroční předvánoční atmosféry. Ne jinak je tomu letos.

A taky na Vyškovsku už jejich prodej začal. „Kapry jsme začali prodávat ve Vyškově už ve středu, a to v Dukelské ulici. Vydržíme tam až do pondělí. Od čtvrtka je navíc nabízíme i v kamenné tržnici u vyškovského Masarykova náměstí," přiblížil prodejce Alois Najman z rybářství Tovačov.

Od čtvrtka zájemci seženou kapry například také u vyškovského obchodního domu Albert. Nabízet je bude podle jeho manažera Mariana Dianovského externí prodejce.

Podle Najmanových slov ale není kapr jako kapr. „Hodně záleží na tom, z jakého rybníka pochází. Pokud má písčité dno, není cítit bahnem a má lepší chuť. Náš rybník takové parametry má, dokonce se tam těží písek," poukázal rybář.

Ne všichni s ním ale souhlasí. „Jestli má rybník bahnité nebo písčité dno, se na vánočním kaprovi neprojeví. Už od listopadu je totiž v sádkách s tekoucí vodou, což je dost dlouho na to, aby pach ztratil. V létě ale může být poznat rozdíl. O Vánocích však má vliv hlavně krmení, které ryby dostávaly," myslí si zase Antonín Srna z Rybářství Pohořelice, který prodává celoročně v Pístovicích.

Co on ani jeho kolegové rozhodně nedoporučují, je nechávat kapra plavat doma ve vaně. „Problémem je chlorovaná voda. Rybu z chlóru pálí žábry a zbytečně trpí. Je ohleduplnější ji doma potom, co si ji kupující přinesou, rovnou zabít, nebo to nechat hned na prodejci," doporučil Najman.

Danajským darem je pro rybu i svoboda. „Najdou se lidé, kteří v dobré víře pouští rybu živou do vody. Pokud si ale myslí, že jí tím výrazně prodlouží život, jsou na omylu. Když se octne znovu v řece, je to pro ni šok, který nečeká. Pravděpodobnost, že v takovém případě uhyne, je velmi vysoká," naznačil rybář.

Rozhodně to ale není hlady. Pokud má voda pod dvanáct stupňů, ryba v podstatě nepřijímá potravu. Problém tkví v tom, že se zazimovává. „Kapři na Vánoce se ale loví už v listopadu, kdy putují do sádek. Na větší chlad proto nejsou připravení. Ty, co se neprodají, proto zpátky do rybníka nesypeme, ale vracíme je do sádek. Během zbytku zimy je zpravidla prodáme," popsal Najman.

Ne všichni ale preferují na štědrovečerním stole kapra. Alternativu seženou snadno. „Máme i amury, tolstolobiky, štiky, sumce a dva druhy pstruhů," vyjmenoval Najman.

Pro cizokrajné druhy zase lidé musejí do rybárny. „Kromě sladkovodních druhů máme v nabídce i několik mořských. Prodáváme je po celý rok, takže nemáme problém jich zajistit dostatek," konstatoval majitel rybárny u vyškovského autobusového nádraží Petr Uhlíř.

Mezi Vyškovany ale kapr jednoznačně vítězí. „Děláme ho každoročně. A pokaždé s bramborovým salátem. Většinou ho kupuji až na poslední chvíli den před Štědrým dnem, abych ho nemusela mrazit, a přesto vydržel čerstvý," svěřila se třeba Anna Kocmanová z Ruprechtova.

Mrazení se naopak nevyhýbá Ola Kadlcová z Brankovic. „Kapra jsem koupila už ve středu, jakmile se začalo s prodejem. Doma ho dám do mrazáku, aby vydržel až do Štědrého dne. Připravuji ho jedině tak, že ho usmažím jako řízek," uvedla Kadlcová.

To Vyškovan Ondřej Řepka rybu na vánoční stůl zásadně nekupuje. „Každoročně si kapra ulovím sám. Nákup proto nepřipadá v úvahu. Co se týká úpravy, střídám nejrůznější varianty pečení a smažení," zmínil Řepka.