Právě ti jsou jednou z největších taháků akce Vánoční krmelec, kterou se letos vedení zooparku rozhodlo uspořádat spolu s Živým hanáckým betlémem. Chovatelé jsou naštěstí dobře připravení a pochoutek mají, tady to platí doslova, na rozdávání.

Lepší než granule

Plno je také u králíků, o které se stará Alena Klárová. „Dětem se nejvíc líbí velká plemena, ta je úplně fascinují. Jsou jim vzácná, takže asi z tohoto důvodu. Zajímají se i to, co všechno potřebují k životu, jak se o ně staráme. A samozřejmě si je chtějí hlavně pohladit a nakrmit. Před chvílí jsem měla vytaženého jednoho z těch velkých, všechny ven nevytahuji," sděluje Klárová.

Obdivují je třeba synové Barbory Dvořákové z Habrůvky, která dorazila s celou rodinou. Primárně však na hanácký betlém. „Vystupuje v něm sestřenice, takže jsme se na ni přijeli podívat. Účastníme se každý rok. Nyní jsme ale přijeli dřív, protože jsme zjistili, že bude možné krmit zvířata. Běžně si kupujeme granule u vstupu a navštěvujeme Babiččin dvoreček, tohle je ale o dost lepší. Děti se se zvířaty seznámí z jiné stránky a také si na ně víc zvyknou," chválí Dvořáková.

Její dva synové mezitím obdivují nepřeberné množství králičích plemen. „Nejvíc se mi líbí ten nažloutlý," ukazuje malý Ondřej a podává mu zboku jeho kóje čerstvou mrkev. „Ale netváří se, že by ji chtěl," komentuje Dvořáková, Ondra se však nevzdává. Za chvíli už nicméně pokračují dál.

Pokud chtějí obejít všechna místa, kde je možné poznat zvířata zblízka, mají do startu živého betlému co dělat. U vstupu dostali mapku se zvýrazněnými body, kde všude se můžou zastavit. A málo jich není.

Počasí navíc není zrovna vlídné, a tak každému přijde vhod, že se letos pořadatelé rozhodli Živý hanácký betlém přesunout z Babiččina dvorečku, kde se každoročně odehrával, do stodoly Hanáckého statku. „V uplynulých letech byla vždycky zima. Pásmo trvá hodinu, spousta lidí nevydržela kvůli nízkým teplotám až do konce, to nám přišlo škoda. Ve statku je teplo a k dispozici i punč nebo čaj," oznamuje pracovník zooparku Pavel Klvač.

Částečně to oceňuje i hlavní aktérka, průvodkyně pásmem Marie Pachtová. „Dalo jim spoustu práce, než to promysleli, nachystali. Mám radost. Ale i kdyby měl být betlém venku, nevadilo by to. Hlavně že je," komentuje.

Od svaté Barbory

Část stodoly, kde se program odehrává, je zaplněná do posledního místa. Desítky návštěvníků zaujatě sledují dění na scéně, kde se střídají děti ze souboru Klebetníček a dospělí z Trnky. Představují adventní zvyky od svátku svaté Barbory až po Štědrý den a narození Ježíška, kterému se pak přicházejí poklonit.

Nejde o jediný betlém, který můžou lidé v zooparku zhlédnout. Sice si ještě pár dní počkají, podle Kvačových slov to ale zřejmě bude stát za to. „Chystáme dva různé typy, jeden od výtvarníka Tomáše Poprika. Dělá zhruba dvouminutovou animaci, při níž využívá fotky ze zoo. Druhý bude postmoderní, půjde o kýčovitou atrakci, parodii na všemožná blikající světla, která se nám po venkově posledních dvacet let objevují," láká.

K vidění budou od Štědrého dne do 3. ledna vždy od devíti ráno do čtyř odpoledne. „Jako takový vánoční dárek od nás návštěvníci v tomto období zaplatí poloviční vstupné a dostanou ke každé vstupence balíček krmení zdarma," dodává Klvač.