Stejně jako loni to bude v noci. „Chceme co nejméně komplikovat už tak dost složitou dopravu v okolí. Letos strom dovezeme od silnice mezi Račicemi a Bukovinkou, nepoužijeme ho však celý," přiblížil vedoucí vyškovské kanceláře starosty a tajemníka Stanislav Kolařík s tím, že se letos výzdoba města dočká drobného rozšíření: světla rozzáří i římsu a několik oken radniční věže.

Do Rousínova symbol Vánoc dorazí o dva dny později. Zhruba desetimetrový stříbrný smrk na Sušilovo náměstí věnoval místní obyvatel. Slavnostní rozsvěcení plánují stejně jako ve Vyškově na první adventní neděli. „Součástí programu bude i vystoupení místních, zejména dětských souborů," zmínila vedoucí rousínovského odboru školství a kultury Eliška Škrobová. Novou výzdobu město letos nepořizovalo.

Koncem týdne najde své místo i osmnáctimetrová douglaska tisolistá, a to v Bučovicích. Také ta se rozsvítí v neděli večer. „Jako každý rok se jedná o strom, který je pokácený z bezpečnostních důvodů. Co se týká ozdob, nechali jsme repasovat ty, co umísťujeme na sloupy veřejného osvětlení," sdělil místostarosta města Jiří Horák.

V neděli budou od šesti hodin večer upínat oči na rozsvícený vánoční strom i obyvatelé Slavkova u Brna. „Děti ze základní umělecké školy zazpívají koledy," naznačila mluvčí Veronika Slámová. Víc je prý ale tajemstvím. „Letos chystáme velké překvapení a nechceme ho dopředu prozrazovat. Věříme, že jím splníme přání mnoha Slavkovanů," dodala.

To Ivanovičtí si na strom tradičně počkají. Z místní části Chvalkovice na Hané dorazí 30. listopadu. „Půjde o smrk velký osm až deset metrů. Doplnili jsme světelné řetězy a pořídili i plastové vánoční ozdoby. Jeho rozsvícení plánujeme na 6. prosince," uvedla za ivanovický úřad Gabriela Hladká.

O den dřív město ovládne Mikulášský trh, součástí kterého bude vánoční dílnička pro děti v kulturním domě. Jeho sál bude hostit i divadelní soubor z Napajedel, který dorazí s pohádkou. „Na trhu nebude chybět domácí zabijačka. Kdo vyhledává spíš stánky s rukodělnými a řemeslnými výrobky, ten je najde v kulturním domě na Vánoční prodejní výstavě od 5. do 7. prosince," připomněla.

Trhy slibují i v Bučovicích. „Zřejmě budou především s vánoční tematikou, ještě je ale ladíme," vzkázal Horák. To v Rousínově lidé na vánoční nakupování se svařeným vínem v ruce nevyrazí. Město trhy pořádat nebude. Můžou tak zamířit třeba do Slavkova. Tam pořádají jako součást Vzpomínkových akcí 5. prosince řemeslný jarmark. „Je jedním z největších na jihu Moravy, zabírá celé náměstí, Husovu ulici a nádvoří zámku. Dorazí kolem dvou set řemeslníků," popsala Slámová.

Těsně před Vánoci se dočkají i Vyškované, a to od 21. do 23. prosince. Jak už ale někteří Vyškované zmiňovali, přáli by si trhy delší. „Zájem prodejců je závislý na zájmu nakupujících. A ten je ve Vyškově velmi malý. Město se je snažilo lákat třeba snížením a odpuštěním poplatků za prodejní místo, ale to se minulo účinkem," řekl Kolařík.

Vybrané akce
- 29. 11. Výtvarná dílna k výstavě betlémů (Zámek Slavkov- Austerlitz, Slavkov u Brna)
- 29. 11. Svěcení nového Betlému (Masarykovo náměstí, Vyškov)
- 9. 12. Prodejní výstava vánočních perníčků (Knihovna Anny Šperkové, Bučovice)
- 9. 12. Česko zpívá koledy (Vyškovský deník Rovnost, Vyškov, Bučovice, Rousínov a další)