Metr padesát nebo radši dva a půl metru? Jedli, borovici nebo smrk? Zelený, nebo stříbrný? Prodej vánočních stromků na Vyškovsku je v plném proudu a lidé mají na výběr z mnoha druhů i velikostí. Podle prodejců jsou ovšem zatím nejvíc v kurzu jedle, i když jsou nejdražší. Lidé si však podle nich raději připlatí za kvalitu.

To potvrdil například i Vyškovan Luděk Koutný. „Stromek kupuji jen jednou za rok, tak klidně utratím víc, ať to stojí zato. Vždycky jsme doma jako malí měli radost, když jsme mívali stromek až ke stropu, tak chci, aby si to stejně užily i naše děti," řekl Koutný.

Lukrativní místa před největšími vyškovskými supermarkety už obsadila česká firma, zaměřující se na dovoz stromků ze zahraničních plantáží. „Stromky letos prodávám poprvé, tak nemůžu srovnávat s loňskými lety, ale lidí s blížícími se Vánoci přibývá. Většina stromků je dovezená ze Skandinávie, jen borovice jsou z Francie," uvedl prodavač z parkoviště u Albertu Michal Slovák.

Jeho kolega, který stromky prodává o kus dál u Kauflandu, má naopak s prodejem už letité zkušenosti. „Ceny jsou hodně podobné jako loni. Pomalinku se to rozjíždí a zatím největší zájem je letos o jedličky. Jsme tady od konce listopadu a prodávat budeme až do Vánoc," podotkl Adam Ondra.

Chytřejší nakupující podle něj ovšem přijdou raději dřív, protože mají možnost si vybrat z daleko většího množství kusů. „Všechny stromky jsou uřezané v jeden den a ty, co nejsou tady, leží ve skladech. Lidé si většinou berou velikost okolo dvou metrů. Ceny se kromě velikosti odvíjejí také od toho, jak je stromek hezký," řekl Ondra.

Nepříliš optimisticky vidí situaci Radoslav Kotík, který kvůli většímu prostoru přesunul před třemi lety prodej stromků od Kojálu na Dvořákovu ulici poblíž pošty. „Doufám, že po výplatách se prodej zvedne, protože doteď to za moc nestálo. Stromky se nyní prodávají na každém rohu a už to není co dřív," myslí si prodejce.

Lidé se sice ptají na slevy, ty ale budou až po svátcích. „Už tak nabízíme u většiny stromků cenu asi o deset procent nižší než minulý rok. Dražší je jen normandská jedle, která se dováží letecky. Dováží se také borovice, smrčky pak většinou pochází z různých míst v České republice," přiblížil Kotík.

Lidé u něj mají prý největší zájem právě o borovici, jedli, případně stříbrný smrk. „Nejprodávanější jsou stromky s výškou okolo sto osmdesáti centimetrů. Nabízíme ale i ty, co daleko přesahují dva metry, a i ty mají své zákazníky," podotkl prodejce.

Do prodeje stromků v menším měřítku se jako každý rok pustili také lesníci. „Jedná se například o prořez hustého lesního porostu. Tyto stromky pak prodáváme na našich hájenkách lidem z okolí. V žádném případě nejsou určené pro překupníky, kteří by je chtěli skoupit hromadně a následně prodávat za vyšší ceny. Proto je prodáváme jen jednotlivě," vysvětlil šéf bučovické lesní správy Otakar Pavlík.

S prodejem stromků na zavedených místech se můžou setkat i obyvatelé dalších měst v okrese. Například ve Slavkově u Brna zajišťuje prodej v ulici Československé armády tamní svaz zahrádkářů. V Křenovicích si je zase lidé můžou koupit ve dvoře obecní hospody.

výběr prodejců

Vyškov - Dvořákova ulice (poblíž pošty)kamenná tržnice u náměstí u supermarketů Albert, Kaufland nebo Tesco Slavkov u Brna – v ulici Československé armády (svaz zahrádkářů)

Bučovice – Elektroslužba v Nádražní ulici

Křenovice – dvůr obecní hospody

Pustiměř – Alois Piták v domě číslo 245

Ceny:

Borovice 340 – 499 Kč
Smrk 190 – 699 Kč
Smrk stříbrný 250 – 560 Kč
Jedle bělokorá 350 – 799 Kč
Jedle šlechtěná 800 – 1500 Kč

Zdroj: Průzkum Vyškovského deníku Rovnost