Tradiční smrky, jedle, borovice, ale i cizokrajné jedle normandské. Také letos mají lidé z Vyškovska na výběr z množství druhů i velikostí stromků, z nichž si jeden zvolí jako vánoční ozdobu svého bytu. Jejich prodej se na Vyškovsku právě rozjíždí.

Borovici bude shánět například Vyškovanka Marie Marešová. „Kupujeme ji vždy. Většinou ji sháníme ve Vyškově. Letos už jsme byli na obhlídce. Zatím se nám však žádná nelíbila, takže nás výběr teprve čeká," svěřila se Marešová.

Stejný vkus má i Jana Prosserová z Podomí. „Nám ji ale nosí Ježíšek před Štědrým večerem, takže zatím žádný stromek doma nemáme. Každopádně upřednostňuji borovičku," uvedla Prosserová.

Sehnat ji můžou třeba na všech prodejních místech ve Vyškově. Například v nákupní zóně, kde se prodejci objevili jako první. „Začali jsme už 25. listopadu a zájemcům budeme k dispozici do Štědrého dne. Nabízíme klasické jehličnany a musím říct, že už od prvního dne, kdy jsme otevřeli, lidé opravdu chodí. Zájem mají zejména o jedle," popsal prodejce společnosti nabízející sortiment u Kauflandu Jakub Anderla.

Ořez může škodit

Stejná firma pak prodává také u Tesca a Alberta. „Jedle máme z Dánska. A protože mají velice silné kmeny, nabízíme jejich ořez, aby se lidem vešly do stojanů. Služba je za poplatek, stejně jako balení," připustil prodejce Karel Staš s tím, že v místě prodal od listopadu asi sto stromků.

Na nevhodnost ořezávání kmenů však upozorňuje dlouholetý vyškovský prodejce vánočních stromů Radoslav Kotík „Je to zbytečné a dřevinám to rozhodně neprospívá. Takový zásah se dělá až těsně před usazením do stojanu. Navíc se domnívám, že pokud lidé nakoupí u prodejců, kteří je začali nabízet už koncem listopadu, musí být připravení na to, že jim možná ještě před Vánoci opadá," upozornil Kotík, který podle svých slov nabízí i čerstvě uřezané stromy z uplynulého víkendu.

Ceny vánočních stromků na Vyškovsku se liší i stovkami korun.
PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE!

Prodej zahájil minulý týden. „Ceny máme stejné už několik let, nechceme je měnit," dodal Kotík. Největší zájem pak očekává v nejbližších dnech. „S prodejem mám pětadvacetileté zkušenosti, takže vím, že teprve po výplatách nastane ten pravý nápor zájemců," zmínil Kotík.

Vánoční stromy nejsou na Vyškovsku ovšem k dostání pouze v okresním městě. Například v Křenovicích mají místní možnost koupit jeden z hlavních symbolů Vánoc přímo v obci. „Vždy se prodávají ve dvoře obecní hospody. Nejinak je tomu i letos, začali jsme tento týden a zájemci můžou přijít až do 23. prosince," nastínil starosta Křenovic Jaromír Konečný. A dostat by se mohlo na převážnou část domácností. V nabídce bude podle prodejce Jiřího Kyjovského přibližně čtyři sta jehličnanů. „Za zabalení stromků, pocházejících z Dačic nebo taky Kladerub nad Sázavou, si lidé nepřiplatí ani korunu," řekl Kyjovský.

Taky z hájenek

Kdo chce mít ve svém obýváku raději strom z nedalekého lesa, má možnost kontaktovat lesníky. „Prodáváme je v obcích, kde jsou hájenky Lesů České republiky, a začneme asi čtrnáct dní před Vánocemi. Každý zájemce tak má možnost se obrátit na příslušného revírníka a domluvit se s ním. Na výběr ale moc nebude, borovice totiž téměř nepěstujeme, takže z devadesáti procent nabízíme smrky. Ani ty ale nevyrostly za účelem prodeje na Vánoce. Jde o kusy, které se vyřezaly při pěstebních zásazích," upřesnil šéf bučovické lesní správy Otakar Pavlík.

Také na obyvatele Rousínova čekají jehličnany, které vyrostly nedaleko jejich domovů. „Na Rousínovsku mám plantáže, na nichž pěstuji vánoční stromy. Lidé je už pomalu začínají nakupovat, jsou poučení z minulých let. Čím později totiž pro stromek vyrazí, tím víc jsou přebrané," naznačil pěstitel a prodejce Roman Röss z Rousínova.