„V noci na pátek ve vyšších polohách Vyškovska napadl jemný poprašek sněhu. Vyslali jsme jedno auto na kontrolu situace, v některých úsecích pro jistotu silnice posypalo," informoval za vyškovské cestáře vedoucí směny Jaroslav Kolář.

V nižších polohách si ovšem lidé i na druhý svátek vánoční, stejně jako ve dva předchozí dny, mohli užívat na prosinec poměrně teplého počasí. Třeba jako Vyškovanka Valerie Skalická. „Přímo vybízelo k procházkám. S celou rodinou jsme vyrazili do přírody, je to lepší než sedět doma na pohovce. Vánoce a tradice, které k nim patří, jsme si letos opravdu užili, zvlášť když už z nich naše malá dcera začíná něco mít," svěřila se Skalická.

S bolestmi v krku

Že nebyla jediná, kdo se o svátcích rozhodl vyrazit na výlet a za zábavou, potvrzuje třeba i návštěvnost vyškovského aquaparku, který své brány otevřel v pátek. „Lidé chodili už od rána, přišlo jich opravdu dost. Dali se počítat na stovky, což odpovídá návštěvnosti v soboty, které bývají nejsilnějšími dny," sdělila pracovnice atrakce.

Za den jako každý jiný pak považoval Štědrý den lékař sloužící na vyškovské pohotovosti Robert Rajci. „Lidé přicházeli zejména s bolestmi v krku, kloubů nebo svalů. Vzhledem k současnému počasí pak i s virózami. Nic závažného, co by vybočovalo z normálního průměru roku, se však nestalo," potvrdil Rajci.

Klidné Vánoce pak podle mluvčího Davida Jirouše prožívali i hasiči na Vyškovsku. A pohodu si pochvalovali i vyškovští strážníci. „Svátky byly klidné, nedělo se nic mimořádného. Jen v úterý jsme vyjížděli pomoci otevřít byt, kde se při předvánočním úklidu zranil člověk. Drželi jsme klasickou službu jako v ostatní dny v roce. Posilovat hlídky budeme až na Silvestra," popsal velitel vyškovských strážníků Petr Sedláček.

Nejvíc práce tak podle všeho měli policisté z regionu. Ty přímo na Štědrý den zaměstnala poněkud neobvyklá krádež. Konkrétně tří podvodních světlometů umístěných u kašny ve vyškovské zámecké zahradě.

Škoda se podle policejní mluvčí Alice Musilové vyšplhala na deset tisíc korun. „Věc šetříme jako trestný čin krádeže. Stejně jako další, která se stala ve Vyškově. Zloděj tam ve čtvrtek v noci vykradl Škodu Fabii. Zlákala ho rozbrušovačka a vysokotlaká myčka v kufru auta, do kterého bylo vidět přes sklo," uvedla Musilová.

Naopak zloději si podle dostupných informací dali oproti předchozím letům pokoj s kradením vánočních stromků přímo z lesa. „Někteří lidé možná stále mají snahu si odtamtud odnést stromek zadarmo, ale my jsme na nikoho takového nenarazili," zmínil šéf bučovické lesní správy Otakar Pavlík.

Že situace není nijak vážná, dokládá podle něj i fakt, že není v období před Vánocemi potřeba zajišťovat zvýšený dozor. „Náš personál se v lese pohybuje a samozřejmě obhlíží své úseky, ale hlídky v předvánočním období neposilujeme," dodal Pavlík.