Čelo pelotonu obsazují muži v napoleonských uniformách a na replikách dřevěných dresin. Mezi nimi se s puškou přes rameno a s vlajkou odráží také Ivan Křivánek, který na svém vehiklu už objel část Evropy i zámoří. „Jsem rád, že můžeme podpořit akci, kterou vyvrcholilo de facto dvacetileté snažení radnice a celého Slavkovska o zbudování byť krátké, ale velmi účelné stezky do Hodějic,“ říká Křivánek.

Hned za nadšenci ve vojenských uniformách do pedálů šlapou cyklisté a cyklistky v historických kostýmech. Někteří mají své bicykly vyzdobené. Ten, na kterém jede Jana Kyjovská, má před řídítky košík ověnčený růžovými kytičkami. „Než jsem kolo trochu očistila a upravila, tak to trvalo asi půl hodiny. Stezka je ale výborná, už jsme se na ni moc těšili,“ svěřuje se cyklistka v kostýmu prvorepublikové dámy.

Na Pálavě se objevila s podzimem vroubenka americká.
Pálavě škodí americký brouk. Doma je významný škůdce jehličnanů

Cyklostezka vede ze Slavkova na okraj Hodějic. Měří asi dva a půl kilometru, je tři metry široká a jezdce na kolech drží mimo frekventovanou silnici I/50, kterou teď v jednom místě podjíždějí. Dřív museli cyklisté riskovat jízdu právě po této frekventované komunikaci. „Po té padesátce se opravdu jezdit nedalo. Museli jste jet úplně při kraji. Pokud jsem chtěl jet s dítětem na Bučovice, tak jsem raději jel oklikou přes Němčany a to je zase zajížďka,“ popisuje další z účastníků Martin Barák, který na první jízdu vyrazil i se svou dcerou.

Hladký asfaltový povrch nové stezky ale využijí i vyznavači jízdy na in-line bruslích. „Pro nás stezka určitě je. Mám to po cestě z práce a brusle vozím v autě pořád, takže se těším, až si tady zastavím a zabruslím,“ plánuje Andrea Kovářová.

Na slavnostním otevření první cyklostezky ve Slavkově se sešly stovky lidí. Slunečné sobotní odpoledne jim zpestřilo také vystoupení Glitter stars, zpěvaček ze základní umělecké školy nebo kapely Rain. Návštěvníci akce navíc pomohli rodině Lukáška Pospíšila a slavkovským ochotníkům. Na cyklotrenažérech jim vyšlapali dvakrát padesát tisíc korun. Peníze poslouží na rehabilitační pobyt chlapce a divadelníkům na nákup bezdrátových mikrofonů.

Milan Sýkora sbírá staré pohlednice.
Sběratel pohlednic Sýkora: Základ sbírky? Stoh ohořelých pohlednic