Vznikat začne v nejbližší době, ale má být anonymní. „To je pomník o ničem. Jeden bezejmenný už město má v nové části hřbitova,“ neskrýval rozhořčení vyškovský kronikář Robert Bílek, který je člen spolku.

Za zvláštní to považuje i historička Muzea Vyškovska Renata Kotulánová. „Sice je jmen hodně, ale problém bude spíš jinde. Na seznamu jsou i vojáci, kteří padli až v bojích za československou státnost. Ale i to by asi šlo nějak vyřešit,“ zmínila.

Podoba památníku zatím není známá. Radní už ale schválili vypsání výtvarné soutěže na jeho ztvárnění. Stát má rovněž na vyškovském hřbitově.

Že bude bezejmenný, je jisté. Podle radnice by na něm byla pouze jména obyvatel Vyškova, nikoli jeho místních částí. „Podle představ spolku měl obsahovat jak jména padlých v řadách rakouskouherské armády, tak i legionářů. Seznam má ovšem několik nesrovnalostí, například v datech. Lidi může třeba popudit i to, že jméno rakouského vojáka bude vedle legionáře,“ okomentoval mluvčí Vyškova Michal Kočí.

Růžový tank výtvarníka Davida Černého v Brně. Technici jej postavili před Červený kostel na Komenského náměstí. Tank je součástí výstavy Moravské galerie Kmeny 90.
Ruské velvyslanectví: Růžový tank pošpiňuje vzpomínku. Podpořilo přemalování

Seznam jmen na webu

Na obdobných památnících ve městech o velikosti srovnatelné s Vyškovem se podle něj veškeré údaje o padlých obvykle nenachází. „Navíc velký počet údajů by snížil estetickou úroveň památníku,“ dodal.

Podle vyškovského starosty Karla Goldemunda je kromě toho trend, že se na památníky umístí odkaz na web, kde se seznam jmen nachází. „Hit je také QR kód, díky kterému si lidé přes mobil můžou jména padlých přečíst. A s informacemi na webu se dá dál pracovat. Jakmile je dáme do kamene, nepůjde s tím už nic dělat,“ poznamenal.

Památník v souvislosti s koncem Velké války řeší i v Blansku. „Máme zde raritu, pomník bojovníka od Zborova. Nedávno, kvůli blížícímu se stému výročí konce války jsme požádali o jeho uvedení na seznam kulturních památek. Čekáme na rozhodnutí,“ oznámil starosta Blanska Ivo Polák.

Obálka s podezřelým práškem, která dorazila v pátek na vyškovskou radnici, zalarmovala hasiče i policisty.
Evakuace vyškovské radnice: poplach způsobila obálka s práškem z Velké Británie