Podle výroční zprávy města na místě řešili za loňský rok 8 466 přestupků, za které hříšníci zaplatili ve lhůtě i ve správním řízení dohromady přes pět milionů korun. Meziročně to byl nárůst přibližně o čtyři stovky přestupků proti bezpečnosti a plynulosti provozu.

O tom, že úsekové měření má na chování řidičů vliv se přesvědčili také ve Vyškově v Brněnské ulici. Úsekovému měření se věnují od loňska také ve Vyškově v Brněnské ulici. „Má tam význam z hlediska zklidnění dopravy, množství přestupků totiž postupně klesá a například za měsíc září jich bylo 232. K překročení rychlosti dochází většinou do dvaceti kilometrů v hodině, tehdy překročení znamená pokutu pro provozovatele auta patnáct set korun. Lidé, kteří v lokalitě bydlí, kvitují, že se situace zklidnila,“ potvrdil mluvčí Vyškova Michal Kočí.

Ilustrační foto.
Méně dálkových vlaků. Omezují spoje z Brna do Prahy i na Ostravu

Při průjezdu Vícemilicemi se mnozí řidiči s dodržování maximální padesátikilometrové rychlosti v obci neobtěžují. Je to problém, který je v souvislosti se silnicí I/50 běžný i jinde. „Požadováno je obousměrné úsekové měření včetně nočního a motocyklů. Snímače budou instalovány na výložnících na stávajících sloupech veřejného osvětlení, v souvislosti s tím je preferováno napojení elektrické energie ze stávajícího vedení pro veřejného osvětlení,“ oznámila vedoucí odboru územního plánování, rozvoje a investic Kateřina Trtílková.

Účelnější využívání radarů umožňuje moderní program. „Město Bučovice v současné době využívá program pro automatizaci dat Scarabeus v systému VERA. Pro sběr dat a jejich přenos počítáme s využitím stávajícího vedení optických sítí, s možností případného prodloužení,“ dodala Trtílková.

Scarabeus využívají i strážníci v dalších městech včetně Vyškova. Software automaticky vygeneruje výzvu k zaplacení určené částky, kterou následně zašle provozovatelům změřených aut. Ti si ve výzvě přečtou i možnosti, jak situaci řešit. Dříve řidiče, kteří překročili rychlost, strážníci zastavovali a na místě od nich vybírali pokutu, nebo přestupek poslali dál ke správnímu řízení.