Těžko ale posoudit, jestli by klučina dokázal uvést píst do chodu bez pomoci zkušeného dospělého. „Vidíš, co jsme vyrobili? Jsme tu skoro jak v palírně. Ale palírna je pro dospělé," ukazuje muž klukovi na šťávu, která z moštovače vytekla. Následně se dostává do kelímku a malý sadař ochutnává svůj první vlastnoručně vyrobený mošt.

Pro dospělé cider

Zdaleka ale nejde jen o mošt. „Já chci nalít cider!" vykřikuje o kus dál jiný hoch. Dostává se mu podobného upozornění, jaké zaznělo před chvílí: alkohol je jen pro rodičovský doprovod.

Podzimní akce se v areálu zooparku koná už počtvrté, letos však poprvé pod názvem Jabková póť. „Dosud jsme jí říkali Zemáková, ale letos jsme se rozhodli zaměření trochu rozšířit v tom smyslu, že pracujeme s jablky zemskými, rajskými i klasickými. Všechno se točí kolem jídla a dětí. Maminky napekly jablečné koláče, ke kterým každý, kdo si ho bude chtít sám zkusit, dostane kromě kousku na ochutnání za pět korun i recept. Pro děti je pak nachystaná řada stanovišť, na kterých si mimo jiné vyzkouší třeba pečení brambor plněných vajíčkem, výrobu pexesa pomocí brambor nebo, a to je to hlavní, moštování jablek po starém způsobu," říká jedna z organizátorek akce Hana Vymazalová.

Póť vznikla inspirací jinými podobnými akcemi na zámcích a v zooparcích. „Protože je ale náš kraj proslulý především bramborami, které jsou pro mnohé základem jídelníčku, rozhodli jsme se zaměřit se především na ně," objasňuje Vymazalová.

Zatímco sama se pohybuje právě kolem moštovače, kde pomáhá dětem s krájením a drcením jablek, její kolegyně Marcela Kopřivová o kus dál stojí připravená s malými dřevěnými štaflemi u cedulky s nápisem Sadař. Odpověď na otázku, kam mají štafle děti dostat, poodkryje holčička, která přiběhne, zvedne ze země košík s jablky a jištěná Kopřivovou přeleze s košíkem z jedné strany štaflí na druhou. Následně dostane razítko a uhání dál.

Ukáže se, že sadařské stanoviště je jedno z mála, kde musí organizátoři improvizovat. „Bohužel tu nemáme jabloň. Takže si děti alespoň vyzkouší, jak se na štaflích pohybovat s košíkem," vysvětluje s úsměvem Kopřivová. Razítko, které dostanou, pak slouží jako malá stravenka. Kdo nasbírá čtyři, má nárok na skleničku moštu.

O kousek dál pak děti na jiném stanovišti můžou ochutnávat přímo v rámci úkolu. Se zavřenýma očima hádají, jaký kus sušeného ovoce mají v ústech. Na otázku, o co se jedná, se jedna z dívek tváří bezradně. „Evidentně jí to ani moc nechutná," podotýká maminka dívky. Ukáže se, že její dcerka asi nepřijde na chuť sušeným meruňkám.

Uvnitř statku čekají na návštěvníky další pochoutky, které připravily kamarádky pracovnic zooparku. „Na výběr máme ze šesti domácích buchet. Jsou zde třeba takzvané Hraběnčiny řezy, Nebezpečně dobrý jablečník, strouhaná buchta s jablky, nebo jablečná roláda. Co je spojuje je docela evidentní," oznamuje Jitka Bohuslavová, z jejíhož stolu postupem času mizí kousek za kouskem.

Plný statek

Akce je přístupná v rámci vstupného do zooparku. „Vůbec jsme nevěděli, že se tady něco takového koná. Naše děti to hodně zaujalo a já jsem ráda, že si vyzkouší, jak se dřív dělal mošt nebo tkaly látky," pochvaluje si Jitka Bártová z Adamova.

Statek není velký a zdá se v něm docela plno. Organizátorky ale prý očekávali víc. „Minulé roky se tady otočilo třeba pět set šest set lidí, k tomu se zatím neblížíme. Ale třeba dorazí ještě nějací z dinoparku. Každopádně zde budeme, dokud sem budou chodit a dokud bude dobré počasí," ujišťuje Vymazalová.

Navzdory jejímu přání se o pár minut později spustí přeháňka. Den by ale zkazit neměla. Buchty jsou pod střechou a jablkům trochu vody nevadí. Stejně jako dětem.