„Oficiálně jsme nedostali prakticky žádné informace, ani nevíme, kdo o povolení pro provozování hazardu v daném místě žádá. Mezi obyvateli se ale vyskytly velké obavy, aby tam nevzniklo nějaké hráčské doupě. Tomu naštěstí nyní můžeme zabránit," uvedla slavkovská místostarostka Marie Jedličková.

Budova bývalého klubu se nachází prakticky mimo město. Stojí u křižovatky silnice I/50, která tvoří obchvat města, a silnice vedoucí do Slavkova z Křenovic.

Výhradně proti

Jestli o povolení žádal majitel budovy nebo někdo, komu ji pronajal, není vedení města známé. Ve výsledku na tom ale příliš nezáleží. „Postoj vedení města k hazardu je jasný a vychází z dlouhodobé tendence. Nechceme ve městě umožňovat jakékoli rozšiřování hracích přístrojů nebo hazardních podniků. Zároveň ale ani neuvažujeme o vyhlášce, již zavedli v jiných městech, a která hazard zcela zakazovala," nastínil starosta města Michal Boudný.

Díky novele zákona o loteriích může vedení města do otázky hazardu mnohem více promlouvat. „Prakticky všechny herny, které ve Slavkově existují, pocházejí z doby, kdy ještě město nemohlo být účastníkem řízení při vydávání povolení k provozování loterií a jiných her. O povolení tak rozhodovalo prakticky pouze ministerstvo financí, obce se k němu nemohly vyjadřovat. To už nyní neplatí, takže když teď rada se zahájením řízení nesouhlasila, je v podstatě stoprocentně jisté, že v bývalém Westhill klubu herna ani nic podobného nevznikne," vysvětlila mluvčí Slavkova Veronika Slámová.

S postojem města souhlasí například Slavkovan Tomáš Machatý. „Několik heren ve Slavkově je, ale nemyslím si, že je jejich počet příliš velký. Pokud vedení nechce, aby vznikaly další, je to v pořádku. Plošné zákazy by mohly být i určitou formou diskriminace: kdo chce hrát, ať hraje. Samozřejmě se mi nelíbí, jak hraní někteří lidé propadají, ale zákazy jim v tom nezabrání," myslí si Machatý.

Na to poukázal také radní Hynek Charvat. „Zavést v hazardu naprostou prohibici, to je populistický krok, který přinese víc problémů, než kolik vyřeší. Hazard se pak pouze přesune do ilegality. Myslím, že je rozumnější hledat určitou rovnováhu. Nesmíme zapomínat, že poplatky za provozování takových podniků dávají městu peníze, které může smysluplně využít," poukázal Charvat.

Podle mluvčí Slámové při současném stavu inkasuje městská pokladna každý rok na poplatcích za provozování hazardu přibližně tři miliony korun. „Tyto peníze město následně použije jako příspěvky například sportovním a jiným organizacím, které díky nim pořádají různé akce," upřesnila mluvčí.

Charvat má za to, že Slavkov nepatří k městům, která by hazardem trpěla. „Nějaká data pro srovnání nemám, ale mám pocit, že co se týče počtu heren a automatů, patříme k lepšímu průměru," je přesvědčený radní.

Dodal nicméně, že vedení města bude o přísnější regulaci hazardu jednat. Stejně tak se k věci staví i místostarostka. „Jsme teprve na začátku volebního období, k těmto záležitostem jsme se ještě nedostali. Určitě se ale otázkou přísnější regulace budeme zabývat," nastínila Jedličková.