Na jedné straně stojí Slavkov u Brna, na druhé Česká republika, respektive Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. „Podnět k vyřešení věci dalo město, které podalo žalobu k soudu. Jde o poměrně čerstvou záležitost, nicméně se nejedná o nic kontroverzního," sdělila právnička města Martina Leitnerová.

Jak potvrdila i místostarostka Slavkova Marie Jedličková, Slavkov pouze chce mít do budoucna jistotu, komu sochy patří. Pro podání žaloby se nicméně radnice rozhodla i kvůli dotacím, o něž by jako vlastník mohla na opravu soch žádat. „Jsou velmi krásné a byla by škoda, kdybychom o ně přišli. Věřím, že věc bude vyřešená rychle. Pokud nedopadne v náš prospěch, budeme chtít po státu, aby je jako majitel nechal opravit," řekla Jedličková s tím, že částka potřebná na restaurování desítek skulptur ze sedmnáctého století se nezastaví na stovkách tisíc korun. „Počítáme zhruba s jedním až dvěma miliony," zmínila místostarostka.

Podle specialistky na hradní a zámecké instalace a restaurování z brněnské pobočky Národního památkového ústavu Marty Sedlákové vyjdou práce na jedné soše na víc než sto tisíc korun.

Jak také zdůraznila, jakékoliv průtahy můžou objektům vzhledem k jejich stavu dost ublížit. „Jde o mimořádnou záležitost. Jsou v havarijním stavu. Některé z nich v minulosti nahradily kopie, ale i ty už potřebují opravu. Sochařská výzdoba parku je několik let zapsaná na seznamu nejohroženějších památek. Opravu ale dlouho zdržovalo řešení majetkových vztahů. Zrovna v tomto případě však skutečně hrozí nebezpečí z prodlení. Za chvíli může být pozdě," varovala památkářka.

Jak rychle se podaří vlastnictví soch vyřešit, však není jisté. Do situace nevnesl víc světla ani ředitel brněnského pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Ivo Popelka. „Doposud nemáme žalobu k dispozici, proto se k ní nemůžu nijak vyjádřit. Nemáme ale ani žádné doklady o tom, že by sochy byly majetkem České republiky. Neevidujeme je ani v účetní evidenci," sdělil.

Že jsou spíš majetkem města, si myslí také památkáři, podle kterých by měly být zapsané na katastru Slavkova u Brna. Jako vlastnictví města je uvádí také na oficiální seznamu ohrožených nemovitých památek.

MARTINA HAŠKOVÁ

PAVLÍNA VÁŽANOVÁ