Od pondělí šestadvacátého dubna tam zahájí zkušební provoz velkokapacitního očkovacího centra. „Bude dostatečně personálně zajištěné. Počítáme s týmem lidí, který zvládne podání vakcín osmi stům zájemcům denně,“ ujistil ředitel nemocnice Zdeněk Horák.

Halu vytipovali zástupci kraje původně jako záložní variantu. Usilují o proočkování co největšího počtu lidí v co nejkratší době. „S dalším nárůstem dávek očkovacích látek počítáme až s tisícovku lidí denně,“ informoval mluvčí Jihomoravského kraje Michal Cagala.

Starosta Lubomír Hofírek.
Na návštěvě v Nemochovicích: chtěli by opravit most i novou silnici u zástavby

Při výběru vhodného místa a jeho přípravě bylo důležité zajištění parkovacích míst i nebo oddělených čekáren pro zájemce a již očkované. Nutností byla také možnost oddělení vchodu a východu, připojení k internetu nebo místo na parkování.

Nonstop sanitka

„Svou roli sehrála i dostupná vzdálenost zdravotnické záchranné služby. U haly tak nemusí nonstop stát sanitka, která by chyběla jinde. Znovu ale připomínám, že jsme pracovali se zadáním, které jsme obdrželi. Poslední slovo měl krajský krizový štáb, kterému se hala zamlouvala,“ zdůraznil starosta Vyškova Karel Jurka.

Město řešilo spíše technické záležitosti. „Jakékoliv místo, které by Jihomoravský kraj ve Vyškově zvolil, se někoho něčím dotkne. Tak to prostě je, vždy se tím něco a někdo omezí. Veškeré debaty jsou ale hlavně bezpředmětné: na prvním místě je ochrana zdraví lidí. Všichni asi chápeme, že vakcína je jednou z možných cest k ukončení pandemie koronaviru,“ zdůraznil Jurka.

Nezvaný host navštívil bývalý mlýn na Bučovicku.
Spoušť v domě na Bučovicku: zloděj se dovnitř dostal dvěma krupáči, podívejte se

Hala je velmi využívaná nejen samotnými žáky naší školy, ale také celou řadou klubů. „Pro svůj vysoký strop je ideální například pro moderní gymnastky. Po této stránce je to pro nás pochopitelně komplikace, ale na druhou stranu jsme rádi, že můžeme pomoci. Pandemie se táhne dlouhé měsíce, i kvůli ní jsme ve škole chodili po prázdných chodbách a čekali, až se děti budou moci vrátit do lavic,“ zmínil ředitel Základní školy Purkyňova Luděk Höfer.

Žáci podle něj do budovy vstoupí z nádvoří, aby se se zájemci o očkování vůbec nepotkávali. Ti přitom přijedou z Purkyňovy ulice nebo také pěšky z ulice Karla Čapka. Až padesát stání na přilehlém parkovišti poskytne město, další místa jsou v areálu školy.

Autobusové nádraží ve Vyškově.
Na spoje se už cestující na autobusových nádražích na Vyškovsku nezeptají

„Vše budeme každý týden upřesňovat podle množství vakcíny. Zaregistrovaní lidé s rezervací při příchodu vyplní dotazník anamnézy a s přítomným lékařem proberou podrobnosti. Následuje samotná vakcína. V každém ze dvou boxů se mohou očkovat čtyři pacienti,“ doplnil ředitel nemocnice Horák.

Zmínil také, že již naočkovaní pod dohledem zdravotnického personálu dvacet minut počkají ve vyhrazené čekárně, dostanou certifikát o prodělaném očkování, aby nakonec odešli domů.