Podle údajů Českého statistického úřadu za změnami v počtu obyvatel ve městech může hlavně stěhování. „Z porovnání všech velikostních skupin obcí kraje vyplývá, že nejvyšší přírůstek obyvatel byl loni v okrese Brno-venkov v obcích do dvou tisíc obyvatel, a to v průměru asi dvanáct lidí na tisíc obyvatel," potvrdil Karel Adam z krajské pobočky úřadu.

S přílivem nových obyvatel se setkávají například v Dambořicích na Hodonínsku, kde žije 1400 lidí. Za posledních patnáct let jim přibylo 160 obyvatel a další desítky se brzy nastěhují. Domov tu hledají hlavně mladé rodiny. Pokud v místě postaví dům, mají nárok na bezúročnou půjčku dvě stě tisíc korun. Dalších deset tisíc můžou mladí manželé získat, když se jim narodí dítě. „Právě připravujeme novou plochu pro výstavbu domů. Počítám, že v lokalitě vyroste pětasedmdesát domů. Zájemců už máme téměř jednou tolik. Čekáme na stavební povolení, poté pozemky zasíťujeme," prohlásil dambořický starosta Josef Kratochvil.

Z okresních měst ubylo nejvíc obyvatel Vyškovu. „O poklesu víme, ze statistik ho vidíme. Na druhou stranu ho ale nevnímáme nijak tragicky, jde jen o desítky lidí. Nevím, jak to ovlivnit, protože jsou jen dvě možnosti, buď odcházejí za prací, nebo kvůli bydlení. Z hlediska pracovních příležitostí si ale myslím, že Vyškov je zabezpečený mnohem lépe než okolní města. Máme průmyslové zóny, kde firmy dávají práci stovkám lidí. Co se ovšem týká otázky bydlení, je pravda, že nemáme tolik stavebních pozemků, na kterých bychom mohli novou výstavbu umožnit," připustil starosta Vyškova Karel Goldemund.

Podle Milady Kadlecové z Institutu regionálních informací, který sleduje poptávku po bydlení, mají lidé zájem o život v rodinných domech. „Přestože je krize, zažívá renesanci takzvané druhé bydlení. Lidé mají vlastní dům nebo byt na malé obci v přírodě a zároveň kvůli práci mají menší byt na přespání ve větším městě a o víkendech jezdí domů," popsala Kadlecová.

Třeba do Holubic se podle starosty Stanislava Přibyla lidé v posledních letech stěhují zejména díky přímému napojení na dálnici. Do centra Brna to mají asi patnáct kilometrů. „Všechny vesnice v okolí Brna tak slouží doslova jen jako noclehárna, což souvisí i se změnou životního stylu, lidé pracují od rána do večera," připomněl Přibyl.

V obci ale z přívalu nových obyvatel příliš velkou radost nemají. „Máme tisíc obyvatel, ale další přibližně stovka u nás bydlí neoficiálně, tedy bez trvalého bydliště. A my tak ročně přicházíme asi o milion korun z rozpočtu," vysvětlil Přibyl s tím, že nocleháři nemají velký zájem ani o obecní aktivity. „O víkendu se jezdí bavit opět raději do města," dodal holubický starosta.