Ještě před rozbřeskem odklízejí sníh, v létě zase sečou přerostlou trávu. Nezaměstnaní na veřejně prospěšných pracích jsou pro mnohé obce nepostradatelní. Už proto, že stát z valné části dotuje jejich platy.

Jenže starostové teď mají problém. Úřady práce budou přispívat vesměs na nové lidi, nikoliv zavedené pracovníky. „Veřejně prospěšné práce jsou určené pro dlouhodobě nezaměstnané. Mají jim pomoci opět získat pracovní návyky. Účelem tedy není budovat technické služby obcí,“ shrnul ředitel vyškovského úřadu práce Jan Marek.

Obcím vadí především jedna z podmínek, již úřadu práce nařizuje vnitřní předpis z ministerstva. Pokud chce obec někoho zaměstnat a brát podporu na jeho plat, musí si vybrat člověka, který neměl s veřejně prospěšnými pracemi tři roky nic do činění. „Pro nás to je hodně špatné, máme na veřejně prospěšných pracích osvědčené lidi. Ti teď skončí na úřadě práce,“ zamrzelo například starostu Otnic Pavla Prokopa.

Podobně smýšlí i starostka Kožušic Anežka Neužilová. „Kdyby nás alespoň neomezovala tak dlouhá lhůta. Když budeme muset brát pořád nové lidi, tak ztratíme jistotu,“ nadhodila Neužilová.

Končí na podpoře

Její otnický kolega se dokonce domnívá, že nedokáže svůj tým obměnit. „Nevím, kde sehnat náhradu. Osvědčení lidé přitom skončí na podpoře,“ vyjádřil se Prokop.

Marek ale poukázal na to, že obcím se už dřív podařilo zkušené lidi sehnat, případně vyškolit. Po zájemcích můžou přitom sáhnout i do okolních vesnic. „Třeba vedení Újezdu u Brna běžně využívá nezaměstnané z Hostěrádek-Rešova,“ uvedl příklad šéf vyškovského úřadu práce.

Podle svých slov by byl nerad, kdyby nyní obce na veřejně prospěšné práce zanevřely. „Starostové z Vyškovska v minulosti prokázali, že umějí možnosti spojené s veřejně prospěšnými pracemi dobře využít. Myslím, že to zvládnou i nyní,“ zdůraznil Marek.

Přesto jsou i na Vyškovsku obce, které veřejně prospěšné práce nepokládají za výhodné a raději platí vlastní lidi z obecní kasy. To je třeba případ Habrovan, jak potvrdil tamní starosta Radoslav Dvořáček. „Za poslední tři roky už jsme si do obce nikoho na dotaci nepřijali. Maximálně využíváme nezaměstnané na veřejnou službu,“ vyjádřil se zase pustiměřský starosta Milan Nevřala.

Každopádně nejvíc litují změn v poskytování dotací sami lidé, které veřejně prospěšné práce živí. Skončit s prací pro obec bude muset třeba Antonín Kocman z Ruprechtova. „Starostka už nás o této změně informovala. Samozřejmě se pracovníkům obce tato změna nelíbí. Doufal jsem, že alespoň rok nebo dva, než půjdu do důchodu, ještě budu pro obec pracovat. Bohužel s tímto rozhodnutím nic nenadělám,“ svěřil se Kocman.