Až patnáct tisíc návštěvníků by mohlo dorazit do slavkovského zámeckého parku, který se na sobotu promění v prvorepublikové městečko s čilým ruchem. Věhlasný Oldtimer festival letos slaví jubilejní dvacáté narozeniny, přehlídka historických strojů často nevyčíslitelné hodnoty však nebude tím jediným, na co se můžou lidé z regionu o víkendu těšit.

Zejména děti, které přinesly v pátek domů vysvědčení, se můžou těšit hned na několik setkání. Třeba Sbor dobrovolných hasičů Dobročkovice láká na dětský den. „Uskuteční se v sobotu od půl třetí odpoledne na dobročkovickém hřišti. Připravených je hned několik lákadel, zajištěné je pochopitelně i občerstvení," lákala za organizátory Karla Tynklová.

Děti a pak dospělí

Na program pro ty nejmenší myslí také Myslivecké sdružení Borovec Vícemilice-Kloboučky, které pořádá společenský den. Setkání vypukne také v sobotu jednu hodinu po poledni na Myslivecké chatě ve Vícemilicích. „Odstartujeme právě programem pro děti, které si užijí nejrůznější soutěže. Od čtyř hodin si pak na své přijdou také starší ročníky, začne totiž koncert dechové hudby Vacenovjáci. V osm hodin večer je pak naplánovaná Pytlácká noc se skupinou Relax band," zvala za pořadatele Iveta Červinková s tím, že za večerní program zaplatí lidé stovku, na odpolední je vstup zdarma.

Na skákacím hradě si zase děti zaskáčou od šesté hodiny podvečerní na fotbalovém hřišti v Němčanech. Hudebně zábavné odpoledne a večer ale pak budou patřit rockovým fanouškům. Na začátek letních prázdnin pozvali organizátoři třeba kapely Like Fool nebo Velkou Moravu.

Zahanbit se nenechají ani v okresním městě. V sobotu ve čtyři odpoledne se v areálu vyškovského pivovaru uskuteční 1. ročník festivalu místních kapel. I tady se představí Velká Morava, dále pak Metropolice, Jednou týdně, The Breed a děti ze souboru Rockáček vyškovské základní umělecké školy.

Hudební žánr změní v Křenovicích. V areálu sokolského hřiště tam ve stejnou hodinu jako ve Vyškově vypukne Křenovské Bigbít. První návštěvníci obdrží drobné dárky. Vystoupí například Hudba Praha nebo Rybičky 48.

Koňské povozy

I přes lákavá hudební setkání se však zraky lidí budou většinou přeci jenom stáčet ke zmiňované slavkovské přehlídce historických strojů. Návštěvník si projde celou historii. „Budou zastoupené osobní dopravní prostředky od počátku devatenáctého století až po současnost. K vidění tak budou koňské povozy, stroje na parní pohon, ale samozřejmě i moderní závodní motorky a auta," vyjmenovala vedoucí marketingového oddělení slavkovského zámku Jana Slouková. Oficiální zahájení akce, na které bude k vidění i výstava klobouků nebo burza náhradních dílů, je dnes v devět hodin ráno.

Slavnostní atmosféru bude mít také sobotní žehnání sochy svatého Huberta v Poltni. Od jedenácté hodiny ho pořádá Myslivecké sdružení Hubert Otnice. „Vyřezanou sochu vsadíme do lipového kmene, kolem kterého bude vystavený altán ze smrkového dřeva se šindelovou střechou," prozradil místostarosta obce Pavel Muric.

Vůně rybího masa naopak může přivábit do Kozlan, kde se v sobotu u obecního rybníka koná tradiční opékání makrel. „Pořádá ho Rybářský kroužek Kozlany. Setkání navíc není pouze o makrelách, ale i o klobásách z udírny, specialitách z kotle, dobrém pití a skvělé atmosféře," připomněl kozlanský starosta Karel Pospíšil s tím, že na akci je připravené posezení s harmonikou. Začátek je od páté hodiny.