Většinou negativní reakce budí mezi lidmi holubi. Trusem poškozují památky a navíc jsou přenašeči různých nemocí. Možnost podívat se na tento ptačí druh z trochu jiné perspektivy budou mít už v sobotu lidé, kteří se vypraví na výstavu holubů do Křenovic.

V tamní chovatelské stanici ji uspořádal místní chovatelský svaz ve spolupráci s brněnským Klubem chovatelů holubů moravských pštrosů. „Bude to druhý ročník, navazujeme tak na tradici založenou v loňském roce," vysvětlil předseda křenovických chovatelů Pavel Varta.

Podle něj bude rozhodně co obdivovat. „Celkem máme slíbených už přes sto šedesát kusů a další se ještě můžou přihlásit. Budou to sice samí moravští pštrosi, ale kdo si myslí, že budou všichni stejní, velmi se plete. Bude zde totiž určitě více než pět druhů. Toto plemeno holubů ale není poštovní, jsou to okrasní ptáci," vysvětlil předseda.

K vidění tak budou i soutěže. „Hodnotí se při nich barva peří, lesk, postava a další atributy. Vítězové jednotlivých kategorií získají poháry. S trochou štěstí přijedou stejně jako loni i soutěžící ze Slovenska," doufá Varta. Výstava začne hodinu před polednem a konec je naplánovaný na čtvrtou hodinu odpoledne.

Zkrátka ovšem nepřijdou o víkendu ani zarytí odpůrci holubů. Na své si přijdou například rodiče s dětmi. Právě pro ně je totiž ve spolupráci kavárny Muchomůrka a Divadla Koráb připravené divadelní představení Jak rytíř s rýmou zatočil. „Pohádka je vhodná pro děti zhruba od dvou nebo dvou a půl roku. S jejím pochopením by neměly mít problém. Pojednává o tom co dělat, když někoho přepadne rýma. Celé představení uvádí rytíř s velkým nosem. Máme ho v repertoáru už čtyři roky, je to osvědčený kousek," lákal vedoucí divadla Radim Koráb.

Představení začne v sobotu ve dvě hodiny odpoledne v kavárně Muchomůrka v Žižkově ulici ve Vyškově. Pro diváky bude kavárna otevřená už od půl druhé.

To, že umění může mít nejrůznější podoby, se pokusí dokázat kulináři ve Slavkově u Brna. Ten totiž bude v sobotu hostit už šestý ročník soutěže ve vaření guláše nazvanou Gulach open. „Účast přislíbilo původně jednadvacet týmů. Nakonec jich je ale jen sedmnáct. Některé z nich asi odradila vyhlídka špatného počasí," uvedl organizátor a zakladatel soutěže Ladislav Michálek.

Bude i ochutnávka

Program ale nebude jen o jídle. „Bude zde živá hudba a lidé se mohou těšit také na fotbalový zápas Slavkova s Dražovicemi," přiblížil pořadatel.

Soutěžící si budou muset přivstat. „Začínáme v devět hodin ráno. Přibližně ve dvě hodiny by měly začít ochutnávky taky pro veřejnost. Na pořádné provaření masa je potřeba přece jen víc času. Navíc si kulináři musí přivézt všechny suroviny s sebou. Na místě dostanou jen pitnou vodu," objasnil Michálek.

Oproti předchozím ročníkům se zvýšilo povinné množství vařeného jídla. „Letos je minimum pět kilogramů. V dřívějších ročnících se nám totiž občas stalo, že lidé všechno snědli moc brzo a na ty, kteří přišli později, se nedostalo. Letos ale taková situace nastat nemůže. Vzhledem k počtu soutěžících se navaří přinejmenším pětaosmdesát kilo guláše, takže konec akce jsme stanovili až na šestou hodinu večer. Vařit se bude venku v kotlích a polních kuchyních. A aby někdo neměl výhodu, je možné používat pouze palivo vyrobené ze dřeva," dodal pořadatel.

Kdo by se chtěl naopak setkat s celebritou, neměl by vynechat sobotní večerní zábavu v Račicích-Pístovicích. Sokol Račice totiž na netradiční taneční akci mimo jiné pozval také jednoho z finalistů soutěže Superstar 2011 Martina Kurce, který v Račicích zazpívá a bude mít také autogramiádu.