„Akce má připomenout cestu ruského cara Alexandra I., generála Kutuzova a rakouského císaře Františka I. ke slavkovskému bojišti," vysvětlila hlavní organizátorka slavností Dagmar Martinková.

Hlavní program pořadatelé připravili na sobotu. „V deset hodin začne ukázka výcviku vojenských jednotek. Na jednu hodinu odpoledne je pak naplánovaný slavnostní příjezd cara Alexandra I. Následovat bude ukázka historických kostýmů, bojová ukázka na jeho počest a vernisáž výstavy Návraty volyňských Čechů. Součástí dnešního dne je také doprovodný program, který zahrnuje možné návštěvy muzea a občerstvení, kde budou po celý den k dostání zabijačkové speciality," lákala Martinková.

Také nedělní program si najde své příznivce. „Přátelské utkání v ruské hře gorodky uzavře třídenní maratón oslav. Proti sobě budou stát vojenští nadšenci a místní hasiči," připomněla.

Takové pojetí napoleonských oslav se v Bohdalicích koná už potřetí. „Carské slavnosti takového rozsahu ale pořádáme jen jednou za dva roky. Na ročníky mezi tím připravujeme jejich menší obdobu, která je určená především pro děti," doplnila organizátorka.

To v Letonicích zvolili klidnější zábavu. Po oba víkendové dny pořádají výstavu ovoce a zeleniny místních pěstitelů. „Výstavu v sobotu zahájíme v deset hodin dopoledne a zájemci k nám můžou zavítat až do šesti hodin do večera. Ke zhlédnutí budou veškeré vypěstované plodiny, které donesli lidé z Letonic, samozřejmostí jsou například brambory, jablka, hrušky, papriky nebo mrkve. Sešel se nám ale i třeba rakytník nebo kiwi," vyjmenovala předsedkyně letonických zahrádkářů Zdena Kohoutková.

Také ve společnosti zahrádkářů čeká na návštěvníky doprovodný program. „Ve tři hodiny odpoledne se ve dvacetiminutovém pásmu představí děti ze základní školy. Letonické ženy také přichystaly mnoho ovocných a zeleninových výrobků, které může každý návštěvník ochutnat. Připravili jsme i informační koutek o vzhledu, pěstování a typech česneku a zajistili prodej medu od bučovického včelaře," doplnila Kohoutková s tím, že výstava bude přístupná i v neděli od desáté hodiny.

Ovocem a zeleninou se pochlubí v neděli mezi desátou a sedmnáctou hodinou také Drnovičtí. Výstavu okoření klání O jablko roku.

V okresním městě v sobotu vrcholí tradiční divadelní festival Trdloviny. Jeho letošní téma mluví za vše – Divadlo je lék. „Stejně jako v pátek i v sobotu odehrajeme tři představení, kdy první začíná v pět hodin odpoledne. Nezapomněli jsme ale ani na doprovodný program. O přestávkách návštěvníky potěší seriálové divadlo, kterého se chopila vyškovská Trdla. Budou ho hrát vždy po jednotlivých dílech a diváci tak do poslední chvíle nebudou znát jeho rozuzlení. K tomu dospějeme až na konci festivalu. Součástí festivalu je i výstava fotografií a obrazů, diváci nepřijdou ani o rozhovory s herci a režiséry," lákal ředitel Trdlovin Alexandr Novák s tím, že přibližně na desátou hodinu večerní je naplánované slavnostní ukončení divadelního svátku.