Předjarní přírody si užijí do sytosti milovníci pohybu. Už sedmatřicátý ročník dálkového pochodu Drahanskou vrchovinou pořádá v Rousínově Turistický oddíl mládeže Kačeny. „Startujeme v sobotu od sedmi do deseti hodin ráno z klubovny v budově Svornosti v Kalouskově ulici. Účastníci si můžou vybrat ze šesti tras od osmi do padesáti kilometrů,“ uvedl za pořadatele Václav Čermák.

Nejkratší trasa je určená hlavně pro maminky s dětmi. „Pro děti jsme připravili hry a soutěže. Můžou si také opéct špekáček. K dispozici bude i chleba se sádlem, cibulí a na pití čaj,“ dodal Čermák.

Až k Brnu

Nejdelší trasa je naopak vyhrazená těm největším vytrvalcům. Zavede je totiž až na samý okraj Brna do Líšeňského údolí, aby se kolem jeskyně Pekárna přes Olšany vrátili zpět do Rousínova. „V cíli na každého čeká diplom za absolvovanou trasu a razítka pochodu. Na památku si také můžou koupit speciální výroční turistickou známku,“ podotkl Čermák.

Ze Sušilova náměstí pak v sobotu před desátou hodinou vyrazí běžci na 26. ročník Běhu Drahanskou vrchovinou, který je zavede na farmu Bolka Polívky v Olšanech.

Přicházející jaro uvítají také v Křenovicích, kde v sobotu v obecním sále ve Václavské ulici pořádá Křenovské občanské sdružení dětí a mládeže jarní řemeslný jarmark. Začne v devět hodin ráno.

Návštěvníci na něm najdou na pětatřicet různých vystavovatelů, kteří předvedou třeba výrobu voskových svíček nebo vyškrabávaných velikonočních vajíček. „Vystavené výrobky samozřejmě návštěvníci nemusí jen obdivovat, ale můžou si je také koupit. Nachystali jsme však také pestrou nabídku pomůcek pro vlastní tvoření,“ uvedla za pořadatele Jitka Schovancová.

Právě v připravených dílničkách si můžou děti i dospělí zkusit některé řemeslné výrobky vytvořit. „Zájemci si můžou vyrobit třeba vlastní šperk z korálků, záložku technikou scrapbook nebo velikonoční vatové skládačky. Můžou si také vyzkoušet práci se sklářským kahanem. Pokud si budou chtít ozdobit voskem velikonoční vajíčko, musí si s sebou přinést vlastní výfuky,“ poznamenala Schovancová.

Bály pro všechny

V sobotu odpoledne zažijí v Olšanech hned dva maškarní bály. Ten odpolední je určený dětem. „Dětský maškarní bál začíná ve dvě hodiny odpoledne v sále pohostinství U Pštrosa krátkou scénkou. O čem bude, je tajné, protože to má být překvapení,“ řekl místostarosta Olšan Arnošt Ohli.

V osm hodin večer pak na taneční parket zamíří dospělí. „Půjde o zábavu pro dospělé, i když také na večer jsme nachystali scénku a jednu soutěž,“ dodal místostarosta.

V Lulči v sobotu ve čtyři hodiny odpoledne začíná v sále restaurace U Štrbů košt slivovice, na který o půl osmé naváže Josefská zábava. Další košt můžou v sobotu navštívit lidé v Lysovicích. Začíná také ve čtyři hodiny v Country klubu Colorado a po celou dobu bude hrát skupina Koňaboj.

V neděli pak od devíti do šesti hodin večer pořádají vinaři z Královopolských Vážan už jedenáctý ročník výstavy vín. Koná se v sále sokolovny a k poslechu návštěvníkům zahraje Varmužová cimbálová muzika.