„Cukernatost révy zůstává nízká, navíc nás trápí vysoký obsah kyselin,“ stěžoval si předseda Sdružení zámeckých vinařů Bučovicka Aleš Navrátil. Pořád však zůstává šance vylepšit si sklizeň odrůdami, které se lisují později. „Třeba Ryzlink rýnský a Tramín červený nechám na keřích až do začátku listopadu a budu si přát slunečný zbytek tohoto měsíce,“ doufal Navrátil.

Nevlídné počasí a nedostatek slunce se projevil i na sklizni v Bošovicích. Místní společnost Veritas pěstuje pro svou potřebu širokou skladbu pětadvaceti odrůd. „Jsme na čtyřiceti procentech loňské sklizně. Sklízíme vše už teď. Nemůžeme ani s Tramínem čekat na cukry, poněvadž listy začínají opadávat,“ vysvětlil jednatel společnosti Veritas Jarmil Pospíšil.

Problémy se sklizní naopak neměl soukromý vinař z Hostěrádek-Rešova Robert Franz. „Úroda je slušná, úbytek vidím jen tak o deset procent. Zvolili jsme dobré postřiky. Možná i poloha našich vinic přispívá k tomu, že si nemůžeme stěžovat,“ pochlubil se Franz, který pracuje jako vedoucí vinic v Zemědělském družstvu Sokolnice.

Družstvo révu jen pěstuje, proto Franz předpokládá enormní zájem odběratelů. „Větší část sklizně odkoupí Templářské sklepy Čejkovice a Vinařství Zaječí,“ upřesnil Franz.

Jednoleté víno

V poslední době stoupá zájem také o Svatomartinská vína. Na rozmach tohoto trendu nicméně někteří vinaři nahlížejí skepticky.
Někteří lidé se právě díky Svatomartinskému vůbec poprvé seznamují s českými a moravskými víny. „Mladá vína mají oproti jiným výhodu v tom, že se samozřejmě rychle prodají, je to velmi dobrý obchodní artikl,“ připomněl Navrátil.

Navíc Svatomartinské víno vyžaduje kvůli listopadovému otevírání rychlejší postup při výrobě. „Co může milovník vína chtít od jednoletého dítěte,“ posteskl si nad jeho kvalitou Pospíšil ze společnosti Veritas.

Svatomartinské bílé víno mohou vinaři vyrobit z odrůd Müller Thurgau a Veltlínské červené rané, na růžové a červené víno vinaři použijí Modrý Portugal a Svatovavřinecké. „Letos mohou výrobci zcela nově používat odrůdu Muškát moravský, která brzy dozrává a vyniká nevšedním buketem,“ uvedl hlavní sommeliér Národního vinařského centra ve Valticích Marek Babisz.

O možnost používat logo Svatomartinské se přihlásila stovka vinařů s více než dvě stě padesáti vzorky. Žádný z vinařů na Vyškovsku však o logo nepožádal. „Nejsem žádný odborník, proto ani Svatomartinské nevyhledávám. Na víně mě tak upoutá spíš zdařilá etiketa vína,“ prozradila třeba zákaznice Alena Mertová z Vyškova.

Otevírání nového Svatomartinského se uskuteční stejně jako každý rok 11. listopadu v jedenáct hodin.

ROMAN INDRA