Uskuteční se po tři víkendy v národní přírodní rezervaci Větrníky, zájemci pomůžou s výstavbou veřejně přístupného ekoturistického odpočívadla Jarmilka. První sraz je už tento pátek na kótě 394 – Větrník.

„V případě nepříznivého počasí se sejdeme v klubovně volnočasového areálu Procyon v Letonicích. Potom se ubytujeme a vyslechneme si program následujícího dne. V sobotu budeme pod vedením odborných lektorů pracovat přibližně šest hodin a proložíme to zajímavou přednáškou od některého z odborníků. Pro všechny pracující účastníky bude nachystané jídlo na celý den. Na neděli je pak připravená exkurze do zajímavých míst," představil program za vzdělávací projekt Energis 24 Radovan Šejvl z Bučovic s tím, že organizátoři chtějí oslovit zejména cílovou skupinu ve věku od patnácti do šestadvaceti let.

Každé víkendové setkání brigádníků bude věnované jiným pracím. „Místo nejprve vytyčíme, následovat budou výkopy základů a výstavba zemního valu, zpevněného kamennou suchou zídkou, kde se přiučíme kamenickému umění pod vedením kameníka," řekl Šejvl.

Odborník se bude na stavbě podílet i následující víkend od pátku 26. do neděle 28. července. Ten bude věnovaný tesařským pracím. „Zaměříme se na vlastní dřevěnou konstrukci včetně opláštění odpočívadla. Vše o víkendu v polovině srpna zakončíme umístěním zelené střechy a výstavbou atria s jezírkem, do kterého by měla přepadat případná srážková voda," vysvětlil pořadatel setkání.

Stavba bude mít charakter ze země vyrůstající rotační terénní vlny s otevřeným středem a visutou střechou. Odpočívadlo brigádníci doplní o strom Naděje.

Po technické a materiálové stránce stavbu zajišťuje sdružení Procyon. „Turistické odpočívadlo není zdaleka jediné plácnutí do volné krajiny, v okolí Procyonu postupně vyrůstá celá síť cyklistických, koňských nebo naučných stezek a krytých turistických odpočívadel. Peníze na Jarmilku jsme získali z Revolvingového fondu ministerstva životního prostředí. Tři víkendová setkání rozhodně nebudou pouze o práci, chceme, aby zájemcům něco přinesla. Navíc očekáváme i malé děti s rodiči," naznačil předseda sdružení Jiří Pospíšil.

Nedělní doprovodný program bude patřit návštěvě jednoho z experimentálních nízkoenergetických nebo energeticky téměř soběstačných domů v blízkém okolí. „Ve všech případech se nám budou jejich majitelé nebo stavitelé plně věnovat," slíbil Šejvl.