Minulý týden zažili pracovníci kontrolní den. „Za těch několik týdnů, po které už dělníci v příkopu pracují, se situace výrazně posunula. Zdá se, že nejnáročnější práce, které byly naplánované jako součást obnovy příkopu, jsou už hotové. V současné době je zcela obnažená západní stěna a podle vyjádření statika, který se kontrolního dne také účastnil, jde všechno podle plánu," uvedl starosta Slavkova Ivan Charvát.

Park je přístupný

Zámecký park zůstává otevřený i v době oprav. „Uzavřené jsou jen části, kde se staví, aby se někomu něco nestalo. Příkop je už ze strany od hlavní silnice zpevněný pomocí takzvané injektáže, pracovníci stavební firmy nyní ještě dodělávají jeho betonovou část. Následovat budou práce na straně k parku," řekl ředitel slavkovského zámku Aleš Šilhánek.

Dříve byl svah v jedné rovině spolu se silnicí. „V současné době je o dva metry zvednutý. Museli jsme ho tedy staticky zajistit pomocí takzvané betonové vany, aby se neutrhl směrem do silnice," podotkl Šilhánek.

Pod dohledem

Vzhledem k tomu, že je vodní příkop součástí slavkovského zámku, který je národní kulturní památkou, dohlíží na celou opravu pracovníci Národního památkového ústavu. „Památkáři se také účastnili kontrolního dne v minulém týdnu a konstatovali, že jde vše podle plánu," zmínil vedoucí odboru investic a rozvoje slavkovské radnice Petr Lokaj.

Pokud se práce nějak nepředpokládaně nezdrží, obnova vodního příkopu bude hotová už v říjnu. „Náklady se vyšplhají na necelých deset milionů korun, z toho si přibližně devět set tisíc korun platíme z rozpočtu města, zbytek pokryla dotace," uvedl slavkovský starosta. Příkop začala vybraná firma opravovat letos koncem června.