Už několik týdnů trvající sucho vadí také rybám. Na první pohled je znát, že klesají hladiny řek a rybníků Vyškovska. Ubývá kyslík, naopak se zvyšuje koncentrace škodlivých látek ve vodě. Řeka Haná ve Vyškově už je místy natolik mělká, že se ryby často musejí pohybovat na boku.

Hloubka dosahuje jen několika centimetrů a odhaluje tak hřbety ryb. „Mám z toho smíšené pocity. Na jednu stranu je to příjemný pohled, že jsou tak dobře vidět. Na druhou stranu si radši ani nepředstavuji, co teď musejí snášet, když tím vedrem a suchem trpíme i my," podotkla například Libuše Přikrylová z Vyškova.

Pouze na papíře

Nízkého průtoku Hané ve Vyškově si všiml i třeba Petr Koumal. „Obávám se, že s tím nic moc dělat nejde. Vody je málo také v přehradách. Pomůže tak akorát příroda. Dlouhotrvající deště potřebujeme teď asi všichni," poznamenal muž.

Podle předsedy vyškovských rybářů Radislava Kotíka je problém s nedostatkem vody prakticky všude. „Konkrétně na Hané by pomohlo, kdyby byla vybagrovaná. Bohužel jsou to však stále jenom plány," připomněl předseda.

Pomoct všem rybám navíc podle něj není v jejich silách. „Nejsme schopní zasahovat všude. Navíc technika, kterou máme k dispozici právě pro tyto účely, je značně zastaralá," přiznal Kotík.

Podle místopředsedy slavkovských rybářů Michala Žoužely můžou toky s kolegy tak akorát provzdušňovat. „To lze dělat dvěma způsoby. Buď použijeme čerpadla, pomocí nichž dodáme do postižených míst vodu z jiných zdrojů, nebo problematická místa čeříme pomocí agregátů," objasnil Žoužela.

Nejhůř jsou na tom podle rybářů momentálně lososovité ryby, jako například pstruzi. Ty potřebují kyslíku nejvíc. „Měli jsme také uhynulého sumce. Nevím však, jestli to můžeme přičíst na vrub suchům, nebo stáří ryby," řekl místopředseda.

Nízký průtok tak trápí rybáře také na Slavkovsku. „S nedostatkem vody se nedá vůbec nic dělat, nedostává se jí všude. Je třeba, aby zapršelo," vyjádřil se Žoužela.

Běžné úhyny

Jeho kolega z místní organizace Moravského rybářského svazu ve Slavkově u Brna Vojtěch Šedý přesto ujistil, že masivní úhyny ryb se regionu vyhýbají. „Ačkoliv máme menší stav vody, zatím jsme se s významnějším úhynem nesetkali. Samozřejmě mrtvé ryby nacházíme, ale to je spíš běžný úhyn způsobený stářím ryby nebo zraněním. Vhod nám přišli jarní deště, kdy jsme našetřili vodu, takže teď hladinu docela zvládáme udržet. Na rozdíl například od Podyjí, kde mají katastrofální úhyny u Nových Mlýnů," připomněl Šedý.

Nízkému stavu vody v Hané i v jiných tocích příliš nepomáhá ani snižování hladin přehrad. Podle mluvčí Povodí Moravy Gabriely Tomíčkové je viníkem opět sucho a horko. „Teploty jsou letos tak extrémní, že i přes preventivní upouštění se jí v některých řekách, a to obzvláště menších říčkách, opravdu nedostává. Už však nemůžeme víc odpouštět, protože bychom za chvíli byli na suchu i v přehradách," vysvětlila Tomíčková.

ALENA DRÁBKOVÁ