Zaměřený je na mladé studenty kvalifikovaných profesí lesních dělníků pro práce v těžební činnosti. „Chceme mladé uchazeče motivovat k dobrým studijním výsledkům a pomoci jim i jejich rodinám s finanční zátěží, která je se studiem spojená. Vedle prospěchových kritérií je součástí dohody také závazek nastoupit po dokončení školy do pracovního poměru k podniku. Ten na druhou stranu dává studentovi perspektivu uplatnění v oboru," řekl ředitel Vojenských lesů Josef Vojáček.

3tisíce korun měsíčně a další bonusy. Taková je podpora Vojenských lesů a statků určená studentům, kteří se zavážou po skončení studia nastoupit k podniku.

Žádost o stipendium můžou zájemci podávat v prvním ročníku. Vstupním kritériem pro výběr jsou výsledky praktických zkoušek na konci roku. „Stipendium pokryje náklady na ubytování během studia do měsíční výše dvou tisíc korun a až jeden tisíc pak může každý měsíc čerpat jako paušál na další výdaje. Při splnění prospěchových kritérií mu navíc zaplatíme získání řidičského průkazu na osobní a nákladní auto," doplnil mluvčí podniku Jan Sotona s tím, že stipendium je vázané i na nulové neomluvené absence a absolvování letních brigád.

Na Vyškovsku Vojenské lesy a statky spravují vojenský újezd Březina o rozloze sedmnáct tisíc šest set hektarů. V lokalitě Drahanské vrchoviny hospodaří čtyři lesní správy: Rychtářov na Vyškovsku a nedaleké Žárovice, Myslejovice a Plumlov na Prostějovsku.