O svých nových zástupcích budou voliči v pátek rozhodovat až do desíti hodin večer. Kolik se jich k urnám dostavilo, oznámí Český statistický úřad poprvé ve čtyři hodiny odpoledne.

Čtvrt hodiny po otevření volebních místností přišel k urně v základní škole v Kníničkách s hlasovacím lístkem i brněnský primátor Petr Vokřál. „Nevím, jak to dopadne, takže určitou nervozitu cítím. Ale myslím si, že jsme pro úspěch ve volbách udělali maximum. Teď už je výsledek v rukou voličů,“ řekl.

Opoziční zastupitel za sociální demokracii Oliver Pospíšil leze v předvolebním klipu z kontejneru.
V komunálních volbách lákají politici na kvalitní sex i slevy

V Brně budou voliči vybírat při volbách do brněnského magistrátu z dvaadvaceti různých uskupení. V okresních městech mají lidé nejvíce na výběr v Hodoníně, a to ze čtrnácti kandidátek. Naopak nejméně jich sestavili ve Vyškově, kde se přihlásilo jen osm politických stran či hnutí.

Na co si dát pozor a jak volit tak, aby hlas žádného z nich nepropadl? Rady přináší Deník Rovnost. Kompletní návod jak na letošní komunální volby najdete v pátečním tištěném vydání. Sledujte také naše webové stránky a sociální sítě, na nichž se dozvíte vše důležité.

K volebním urnám vůbec nepůjdou obyvatelé Lipovce a Dlouhé Lhoty na Blanensku a Hodějic na Vyškovsku, nesestavili tam ani jednu kandidátku. Obce povede správce. Může schvalovat rozpočet a závěrečný účet obce. Nesmí prodávat majetek, sjednávat smlouvy či úvěry. Ministerstvo vnitra vypsalo pro zmíněné obce nový termín voleb: 26. ledna 2019. „Zbrzdí to rozvoj obce. Starostovat se tu asi nikomu nechce. Je to nevděčná práce,“ přemítal obyvatel Lipovce Michal Nečas.

Otevření volebních místností:
pátek 14.00 – 22.00
sobota 8.00 – 14.00

Plány na osm bytových domů pro téměř dva tisíce lidí vadí obyvatelům brněnského Nového Lískovce. Třeba i kvůli horší dopravě. O tom, zda byty vzniknou, rozhodnou lidé v pátek a v sobotu v místním referendu. Magistrát však podle ministerstva může výsledek ignorovat. Aby byl výsledek místního referenda závazný pro magistrát, muselo by se konat v celém Brně.

Ilustrační foto.
Volební místnosti pohlídá o sto brněnských strážníků více

Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍKKromě zastupitelů budou někteří lidé volit také nového senátora. A to ve dvou okrscích - číslo 56 Břeclav a číslo 59 Brno-město. Dosavadní senátorka za Brno Eliška Wagnerová už znovu nekandiduje, o senátorské křeslo se tam uchází jedenáct kandidátů. Před šesti lety bylo zájemců o Senát o jednoho méně.

Aktuální zpravodajství z celého volebního víkendu vám bude přinášet početný tým Deníku Rovnost. Podívejte se na jeho členy:

Nejlepší volební zpravodajství z vašeho okresu, kompletní výsledky všech obcí, vizitky zastupitelů okresního města, analýzy možných koalic. To vše nejpodrobněji a nejkvalitněji v pondělním vydání Deníku Rovnost.

Od konce letošního února je bez senátora Břeclavsko. Sociální demokrat Jan Hajda zemřel v posledním roce svého funkčního období. Jeho nástupce voliči určí ze sedmi kandidátů. Před šesti lety jich bylo deset, rozhodlo se až ve druhém kole. Komunista Zdeněk Tesařík kandidoval do Senátu už před šesti lety, tehdy prohrál ve druhém kole s Hajdou. „Objíždím okolní obce a města a mluvím s lidmi,“ popsal svou kampaň před časem starosta Tvrdonic.

Počet stran či hnutí, které kandidují v okresních jihomoravských městech:
Blansko (10 uskupení; 25 zastupitelů)
Brno (22 uskupení; 55 zastupitelů)
Břeclav (9 uskupení; 27 zastupitelů)
Hodonín (14 uskupení; 31 zastupitelů)
Vyškov (8 uskupení; 27 zastupitelů)
Znojmo (10 uskupení; 31 zastupitelů)

Tři obce na jihu Moravy, kde lidé k volbám nepůjdou nyní, ale až v lednu příštího roku:

Lipovec (Blanensko)
Dlouhá Lhota (Blanensko)
Hodějice (Vyškovsko)

Místní referendum v brněnském Novém Lískovci:

Otázka: Souhlasíte, aby v Brně-Novém Lískovci v rámci lokality KV-II vznikly prostory k bydlení pro více jak 200 obyvatel?

Kandidáti, kteří se uchází na jihu Moravy o křeslo senátora:
volební okrsek 56 Břeclav

Rostislav Koštial, 57 let, starosta Mikulova, za ODS
Libor Nazarčuk, 47 let, sommelier, vinař, nezávislý za ANO
Richard Novák, 56 let, advokát, nezávislý za SPD
Karel Štogl, 45 let, právník, nezávislý za Piráty
Zdeněk Tesařík, 52 let, starosta obce Tvrdonice, za KSČM
Jaroslav Válka, 56 let, místostarosta Břeclavi, za ČSSD
Richard Zemánek, 50 let, učitel, za KDU-ČSL

volební okrsek 59 Brno-město

Emil Adamec, 45 let, akademický sochař, krajinný architekt, urbanista, za Korunu českou
Stanislav Balík, 49 let, odborný poradce bezpečnostní politiky státu, nezávislý za Apače 2017
Mikuláš Bek, 54 let, rektor Masarykovy univerzity, vysokoškolský pedagog, nezávislý za STAN
Oldřich Duchoň, 55 let, jednatel společnosti, za KSČM
Pavel Kosorin, 54 let, manažer v neziskovém sektoru, nezávislý za ČSSD
Petr Kováč, 45 let, šéfkuchař, nezávislý za Romskou demokratickou stranu
Jaromír Ostrý, 64 let, ředitel Českého rozhlasu Brno a Zlín, nezávislý za ANO
Karel Schmeidler, 67 let, architekt-urbanista, vysokoškolský pedagog, nezávislý za SPD
Jan Špilar, 54 let, majitel kadeřnictví Střihoruký Edward, nezávislý za KDU-ČSL
Pavel Trčala, 40 let, horolezec a majitel sportovní firmy, za Moravské zemské hnutí
Lucie Zajícová, 55 let, podnikatelka, nezávislá za Rozumné

Volební manuál: Jak správně vybrat starostu

Štvou vás lidé, kteří zasedají na radnici, nebo naopak chcete, aby tam zůstali co nejdéle? Počátkem října máte jedinečnou možnost vybrat si, kdo bude rozhodovat o osudech vaší vsi či města. Přinášíme vám návod, jak volit, aby váš hlas nepropadl.

1. KDY SE VOLÍ?

Volby do obecního zastupitelstva a ve třetině obvodů v České republice i do Senátu probíhají v pátek od 14 do 22 a v sobotu od 8 do 14 hodin. Druhé kolo senátních voleb proběhne v pátek 12. října a v sobotu 13. října ve stejném čase.

2. KDO VOLÍ?

Voleb se můžete zúčastnit, pokud je vám osmnáct let a více, jste čeští občané a máte v obci trvalé bydliště. To se týká jak voleb do zastupitelstva, tak do Senátu. V komunálních volbách mohou volit i ostatní občané členských zemí EU, kteří zde mají trvalý nebo přechodný pobyt a jsou zapsáni do dodatku stálého seznamu voličů.

3. KDE SE VOLÍ?

V komunálních volbách pouze ve volebním okrsku, v němž jste zapsáni. V senátních volbách si můžete zařídit voličský průkaz a jít vhodit svůj hlas v kterémkoliv okrsku svého volebního obvodu. Můžete tak bez problémů odjet třeba na chatu. Seznam a adresu okrsků naleznete třeba na webových stránkách nebo vývěsce svého obecního či městského úřadu. Pokud jste nemocní, může k vám komise poslat domů člověka s přenosnou volební urnou.

4. KDE SE SEZNÁMÍM SE JMÉNY KANDIDÁTŮ?

Nejpozději tři dny před prvním dnem voleb dostanete do schránky hlasovací lístky se seznamem kandidátů. Pozor, lístek může být vytištěn oboustranně. Pro jistotu jej tedy otočte. Vyhledat si kandidáty lze i na speciálním webu Českého statistického úřadu www.volby.cz.

5. CO BUDU K VOLBÁM POTŘEBOVAT?

Především jsou to hlasovací lístky. V případě, že si je zapomenete doma, vydá vám komise náhradní. Je také potřeba prokázat se platným občanským průkazem nebo cestovním pasem a občané z jiného členského státu EU průkazem o povolení k pobytu. Možný je též občanský průkaz s odstřiženým rohem a současně potvrzením o změně některého údaje, který se na něm uvádí. Pokud vám průkaz už propadl nebo jste jej ztratili, můžete jej získat za zvýšený poplatek do 24 hodin.

6. JAK SPRÁVNĚ ZVOLIT KANDIDÁTA?

U senátních voleb je to jednoduché, do obálky dáte hlasovací lístek se jménem vybraného kandidáta, nic neupravujete. U komunálních voleb je to složitější, můžete totiž zvolit celou politickou stranu, nebo si vybrat z kandidátů více stran.

7. JAK OZNAČIT KANDIDÁTA?

Při hlasování v komunálních voleb máte přesně tolik hlasů,kolik je členů zastupitelstva. Máte tři možnosti, při každé z nich po-užíváte křížky:

a) Označíte politickou stranu, pak kandidáti hlasy získávají podle pořadí, v jakém jsou na kandidátce. Můžete zaškrtnout pouze jednu stranu.

b) Jednotlivé kandidáty můžete označit křížkem před jejich jménem. Hlasovat však můžete pouze pro tolik lidí, kolik bude členů zastupitelstva. Počet je uvedený v záhlaví hlasovacího lístku. Pokud jich zaškrtnete více, je lístek neplatný.

c) Můžete označit vybrané kandidáty i politickou stranu. Hlasy pak získávají přednostně zaškrtnutí kandidáti jiných stran, než je ta označená. Zbytek hlasů získávají lidé na kandidátce označené strany podle pořadí na kandidátce. K jejich označení se nepřihlíží.

8. JAKOU ZVOLIT OBÁLKU?

Pro volby do zastupitelstev obcí jsou úřední obálky a hlasovací lístky šedé, pro senátní volby pak žluté. Obálky vám vydá volební komise. Každý hlasovací lístek do pak vložíte do obálky stejné barvy, jakou má hlasovací lístek. To znamená, že hlasovací lístek do zastupitelstva dáte do šedé, do Senátu pak do žluté obálky. Pokud to spletete, hlasy propadají. jestli ve větším městě volíte zastupitele na magistrát i do městského části, dáte oba lístky do jedné obálky.