Nyní už bude cestování pod kontrolou. A to z popudu opozičního zastupitele Jiřího Šarmana. „Na posledním zasedání zastupitelstva jsem vznesl protinávrh, aby do všech aut, která patří radnici, byla nainstalována GPS. A navíc aby auta měla loga Bučovic nalepená na dveřích. Lidé ve městě tak uvidí, kde se pohybují," sdělil Šarman.

Pro hlasovali všichni zastupitelé kromě starosty Radovana Válka. Jak argumentoval, nezná město, kde mají představitelé v autech takové přístroje umístěné. „Myslím si, že manažer by měl být do značné míry svobodný. Starosta je, pokud vím, ve výkonu funkce neustále, a to i ve svém osobním volnu. Teoreticky tedy, když nastane situace, kdy se dá očekávat třeba rozvodnění Litavy, nebo jsou víkendové akce, měl by mít právo vzít si auto domů. A kdykoliv s ním vyjet. Svědomí mám ale čisté, nezneužívám ho," ujistil Válek.

Dalším důvodem, proč s lokátorem nesouhlasí, je, že lidé budou vědět, kdy a za kým jede. „Nelíbí se mi, že si kdokoliv může zjistit, kdy například jedu na kraj a s kým se vlastně bavím. Rozhodnutí zastupitelů však samozřejmě respektuji," dodal starosta.

Polepy jsou podle něj objednané a v průběhu příštího týdne mají dorazit. „Jestli v příštím týdnu stihneme také GPSky, to netuším," řekl Válek s tím, že provoz jedné se ročně pohybuje okolo tří tisíc korun. Kromě auta starosty a místostarosty budou namontovány i do auta technických služeb a polikliniky. Ostatní už je podle jeho slov mají zabudované.