Ve Vyškově na ně chodí pravidelně každý rok Zdeňka Vidlářová. Trvají pět dnů. „Trhy se mi líbí. Je na nich spousta stánků, třeba s oblečením nebo keramikou, takže si tu vždycky vyberu vánoční dárky. Trhy by ale mohly být otevřené déle do večera, protože člověk tam dojde po práci za tmy a často už mají stánky zavřené. Uvítala bych také, kdyby trvaly víc dní,“ řekla Vidlářová.

Vánoce 2017. Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

Vyškovská radnice se snaží prodejce vybírat tak, aby nabízeli, co nejširší sortiment vánočního zboží. Jak však podotkl její mluvčí Michal Kočí, není to jednoduché. „Je těžké sehnat stánkaře s vánočním zbožím. Proto jsme rádi, že se nám i letos podaří ze šedesáti až sedmdesáti procent tento požadavek naplnit. Zbytek stánků pak bude s klasickým zbožím,“ uvedl Kočí s tím, že lidé se můžou těšit třeba na svařené víno, sváteční občerstvení i vánoční dekorace ve víc než čtyřiceti stáncích.

Vánoční strom město rozsvítí třetího prosince ve čtyři hodiny. Pro letošek bude z Hlubočan. Půjde o košatý stříbrný smrk. Na akci vystoupí Dětský pěvecký sbor Motýlek. Chybět nebude ani promítání v kině Sokolský dům, které je v režii Asociace Paprsek.

Venkovní kluziště u sochy Jošta v centru Brna.
Vánoční trhy se rozšíří na celé Dominikánské náměstí. Bruslaři zamíří k Joštovi

Na třídenní vánoční jarmark se můžou těšit i lidé v Bučovicích. Potrvá od jednadvacátého do třiadvacátého prosince. Na rozdíl od uplynulých let si město pro prodejce zapůjčí dřevěné stánky. „Bude jich dvacet a prodejci si je pronajmou,“ sdělila vedoucí oddělení a správy majetku Bučovic Dagmar Janíčková.

V Blansku rozsvítí vánoční strom na náměstí Republiky už čtyřiadvacátého listopadu. V jeho okolí bude jarmark a bezmála padesát stánků. Na pódiu vystoupí například soubory Křenováček a blanenský Drahánek.

V sousedních Boskovicích uspořádají před tamní radnicí vánoční jarmark už po dvacáté. Bude dvoudenní od pátku osmého do soboty devátého prosince. Příchozí se mohou těšit na šermířská vystoupení, slavnostní průvod městem, koncerty a práci řemeslníků. „Chceme pro návštěvníky vypravit bohatší průvod,“ prozradil k výročí zástupce ředitele Kulturních zařízení města Boskovice Ivo Legner.

U Betléma nebo s polévkou
· Tři postavy přibudou v dřevěném betlému, který zdobí vyškovské Masarykovo náměstí. Řezbář Tomiš Zedník vytvořil ovečku s jehňátkem a ženu, co nese husu Ježíškovi.
· Polévka pro chudé a bohaté se bude už po třiadvacáté podávat 24. prosince na Masarykově náměstí v Boskovicích. Při akci lidé přispívají na charitativní účely. Loni organizátoři vybrali přes 73 tisíc korun.
· Ve Slavkově u Brna mají místo vánočních trhů řemeslný jarmark. Koná se jako součást vzpomínkových akcí na bitvu u Slavkova. Letos připadá na 2. prosince.