V Račicích-Pístovicích se dnes zase dočkají maškarního plesu děti i dospělí. Sál sokolovny bude nejprve patřit těm nejmenším. Sokol Račice od čtrnácti hodin pořádá dětský maškarní ples s nejrůznějšími hrami a soutěžemi. „Od dvaceti hodin pak začne na stejném místě maškarní ples, tentokrát ale pro dospělé,“ řekl starosta obce Lubomír Pospíšil.

Šmoulí masky

Na děti dnes myslí organizátoři také v okresním městě. V dědické sokolovně se od čtrnácti hodin uskuteční dětský maškarní karneval. Vedle tradiční tomboly a her na děti čeká hudba v diskotékovém ryt­mu.

O půl hodiny později startuje zase ve vyškovském Domě dětí a mládeže šmoulí karneval.

Ti, kteří se necítí dobře v honosných róbách, škrtí je motýlci, nebo jsou jejich děti už maškarním veselím přesycené, můžou využít přednášky o změnách v silničních předpisech, které přinesl letošní rok. Beseda začíná ve slavkovském kině Jas dnes od deváté hodiny dopolední. Novinky o pravidlech silničního provozu přednese instruktor autoškoly Jiří Kyjovský. Doktor Emil Strach pak vysvětlí, jak poskytnout zraněným první pomoc.

V preventivní přednášce pak upozorní policejní mluvčí na zásady bezpečného provozu. „Ukážeme třeba statistiku dopravních nehod na Vyškovsku. Představíme také některé závěry soudních znalců, například jaká je brzdná dráha při různých rychlostech a co všechno má na ni vliv,“ uvedl mluvčí vyškovské policie Petr Nečesánek.

Další setkání na Vyškovsku se pak týkají už zmiňované oslavy konce zimy a očekávání jara. Podstatu tradice masopustu si tak připomenou třeba v Lysovicích, Nevojicích nebo Nemoticích.

Bez porážky

Do svého Hanáckého statku na masopust a rovnou i zabijačku láká dnes vyškovský zoopark. I když zaměstnanci vyškovské atrakce respektují novelu veterinárního zákona zakazující veřejnou porážku, návštěvníci o vůni zabijačkových výrobků rozhodně nepřijdou. „Chceme ukázat zabijačku se vším, co k ní patří. Budou proto k vidění postupy při domácím zpracování vepřového masa na zabijačkové pochoutky, které se budou také prodávat,“ prozradila Hana Vymazalová, která má v zooparku na starosti vzdělávání.

O dvě hodiny později odstartuje v zooparku masopustní rejdění. „Zahájíme masopustní průvod po zooparku. Děti v maskách mají vstup na akci zdarma. Program zpestří vystoupení žonglérů, kejklířů, chybět nebude ani historický kolotoč. S vystoupením se představí také Klebetníček, který nabídne program vztahující se právě k období masopustu,“ vyjmenovala Vymazalová s tím, že na setkání bude připravená také výtvarná dílna pro děti. „V dílně si mohou za pomoci rodičů vyrobit svou masopustní masku,“ doplnila Vymazalová.