Podléhají přísným protiepidemickým opatřením. „Přestože je situace příznivější, stále tady vládne vysoká obezřetnost, což bylo patrné už při samotném příjmu. Ani tentokrát se totiž neobešel bez respirátorů, rukavic, měření teploty, či testování. Někomu se to může zdát v současné době zbytečností, ale při tomto masovém příjmu a předcházejícím zkušenostem, to má skutečně stále své opodstatnění,“ vysvětlila mluvčí.

Vezl ministra, Baťu, poutníky i svatebčany. V Holáskách to byl legendární vůz, říká majitel veteránu značky Packard František Kundera.
Legenda z Velešovic: Kunderův Packard vezl ministra, Baťu i svatby, podívejte

Podle ní se však oproti minulým termínům mohli tentokrát instruktoři s nováčky hned vrhnout na vystrojení, zdravotní prohlídky a začít s výcvikem. „Ten už pokračuje na plný plyn u všech typů kurzů základní přípravy. Z důvodu kritické nenaplněnosti tohoto úseku se na výcviku nováčků podílí i externí instruktoři. Ti také prošli před samotným zahájením kurzů nezbytnou přípravou,“ dodala Nováková.

Rekruti se zaměřují také na teoretickou přípravu. S instruktory probírají třeba nauku o útočné pušce, zatímco záložáci a dobrovolníci jedou pod vedením dalších instruktorů na cvičišti výcvik ve střelbě z útočné pušky a pistole. Díky dřívějšímu nástupu do kurzu mají totiž střeleckou teorii už za sebou.