„Nabízeli mi léčivé magnetické přístroje. Zneužívají hlavně důvěry důchodců, kteří v nich nevidí podvodníky. Pokuty bych proto dával i vyšší než tisíc korun. Vím, že nabízejí i energie, třeba elektřinu a plyn. Když ale někdo něco chce, myslím, že si to raději koupí nebo zařídí sám," je přesvědčený například František Tomeček z Vyškova.

S praktikami podomních prodejců se setkala už i vyškovská zastupitelka Blanka Chaloupková, která se na zasedání zastupitelstva zajímala o rozsah vyhlášky. „Ráda bych věděla, jestli zakazuje jen podomní nabídky zboží nebo i služeb. Před časem u nás zazvonil člověk a nabízel, že nabrousí nože a nůžky. Vzhledem k tomu, že v domě bydlí starší lidé, zavolala jsem strážníky," popsala Chaloupková.

Pokud si služby nikdo neobjedná a není s prodejci domluvený, pak podle starosty města Karla Goldemunda nezáleží na tom, jestli jde o zboží nebo právě službu. Vždy jde o podomní prodej. „Máme sice městskou vyhlášku, ale pokud tuto činnost nikdo nenahlásí, nemůže městská policie přijet a takovému prodejci udělit pokutu," zmínil starosta. Podle něj ovšem není výjimkou, že se obchodníci i přes udělenou pokutu na druhý den na místo znovu vracejí.

Vyškovská zastupitelka Jana Podrápská pak upozornila na další problém, tentokrát spojený s pochůzkovým prodejem, na nějž se vyhláška rovněž vztahuje. Některá občanská sdružení a spolky totiž zaměstnávají dobrovolníky pro výběr peněz na nějakou věc přímo v ulicích a organizace, jíž se zaštiťují, z výtěžku potom získá určitou část. „Řešili jsme například i s jinými neziskovými organizacemi, že tato sdružení vybírala třeba i na nás a my jsme o tom vůbec nevěděli," zdůraznila Podrápská s tím, že také ona má zkušenosti s pochůzkovými prodejci.

Dvakrát ji nedávno zastavili s nabídkou, že za příspěvek dostane například plyšového medvídka. „Pokud ale takto prodávají, musí peníze vždy dávat do kasičky, kde je povolená veřejná sbírka. Ta je navíc zapečetěná a člověk u sebe musí mít doklad o povolení sbírky krajským úřadem. Nebo musí mít živnostenský list, kterým se prokáže, a na jeho základě prodává," vysvětlila Podrápská, jak případné podvodníky poznat.