Je to v řadě měst standardní věc: před letními prázdninami se na některém zasedání zastupitelstva projednávají jednorázové výjimky z vyhlášky o zabezpečení veřejného pořádku. Týkají se pořadatelů koncertů nebo zábav a povoluje jim zpravidla veřejnou hudební produkci po desáté hodině večer. Zastupitelé většinu žádostí schválí. Ne všem se to ovšem zamlouvá.

Například na posledním zasedání rousínovského zastupitelstva, kde se projednávala výjimka na pět letních večerů pro hospůdku Na Stadecu, vystoupila jedna z obyvatelek města. Blízko podniku bydlí a v noci se chce vyspat. „Mám s těmito produkcemi velmi špatné zkušenosti. Pokud si chce mládež kazit sluch, je to jejich věc, ale je nepřijatelné, aby trpěli i všichni okolo včetně zvířat. Je to sice jen na několik dní v roce, ale to neznamená, že se musíme na tu dobu odstěhovat jinam," prohlásila žena.

Výjimka umožňuje pořadateli pokračovat v hudební produkci zpravidla do jedné hodiny v noci. Podle obyvatelky se však v místě překračuje jak čas, tak hlukové limity. „A žádný hygienik to neměří, a když zavoláme policii, pořadatel se jen prokáže výjimkou. Vyhláška je v rozporu s hlavním zákonem," tvrdila.

Starosta města Jiří Lukášek připomněl, že výjimka neumožňuje překročit zákonem stanovené hlukové limity. „Pokud se tak děje, je zapotřebí upozornit hygienu, aby hluk změřila. Každopádně nerad bych dělal z města sterilní prostor. Podobné zábavy k létu patří a těch několik u stadionu není jediných: výjimku schvalujeme i na koupališti, v Čechyni nebo Rousínovci. Měli bychom k tomu být tolerantní, je to jen pár dní v roce," poukázal starosta. Podobné stanovisko zaujali také ostatní členové zastupitelstva, kteří výjimku jednohlasně schválili.

Pokud jde o dodržování hlukových limitů, má město omezené prostředky, jak je zajistit. Městský strážník Petr Minařík upozornil, že nikdo z úřadu včetně městské policie nemá oprávnění k měření akustického tlaku.

Hudební akce může při nočních službách pouze monitorovat. „V Rousínově se jich koná několik, ale jiná místa jsou od okolí lépe izolovaná než stadion: například hřiště v Čechyni je mimo zástavbu a ke všemu ho cloní stromy, fungující jako zvuková bariéra. Samozřejmě chápu, že velké akce typu Rousfestu některým vadí, ale tolerance by měla být na místě. Jejich konání je navíc ohlašované dopředu," řekl strážník.

Podobné problémy se v létě týkají i jiných měst. Ve Vyškově to loni byly podle velitele městských strážníků Petra Sedláčka například akce v pivovaru, klubu Bombastik nebo teknoparty na letišti, na něž si lidé stěžovali.

Upozornil, že samotná veřejná hudební produkce není rušením nočního klidu, pokud nepřekročí hlukovou normu. „A městská policie nemá oprávnění měřit hladinu hluku. A ani k tomu nemáme přístroj. To můžou pouze hygienici," připomněl Sedláček.

Strážníci můžou hygienu k měření vyzvat, stejně tak jako kdokoli jiný. „Ovšem, pokud vím, hygiena nemá žádnou pohotovost, takže po desáté hodině zpravidla nikdo měřit nepřijede. A i když ano, zpracování naměřených dat je otázkou hodin, a ne několika minut," dodal velitel.

Jak upozornil šéf bučovických strážníků Marek Čulík, měření se také musí zaplatit, kvůli čemuž si mnozí přivolání hygieniků rozmyslí. Nebo toho potom můžou litovat. „Loni si lidé stěžovali na hluk z diskotéky v sokolovně a rozhodli se měření zaplatit. Neodhalilo ale žádné překročení," vzpomněl strážník.

Stížnosti přicházely i na diskotéky pořádané na bučovickém koupališti. To už by se ale opakovat nemělo. „Hudba byla loni špatně akusticky namířená, a tak mnoho lidí rušila. Rada pro letošek výjimku pořadateli neschválila," objasnil Čulík.