V Sokolské ulici na břehu Litavy v maringotce žije manželský pár Žarošských. Důchodci nemají toaletu a zůstává po nich nepořádek. „Vykonávají potřebu do kbelíku a obsah potom vylévají k plotu, to je dost šílené,“ řekl správce sousedního areálu Jaroslav Koudelka.

Na vedení města kvůli tomu poslal už několik stížností. „Mají také ve zvyku spalovat v bečce plasty, potom to celý den smrdí,“ dodal muž.

Ilustrační foto.
Ležela na lavičce, hrozilo, že umrzne. Opilá žena nadýchala přes tři promile

Velitel městské policie Marek Čulík si ale nepamatuje, že by se za poslední roky na strážníky někdo obrátil se stížností. „K panu Žarošskému jsme jezdili kvůli jeho zákazu řízení. Žádnou stížnost ohledně fekálií jsme nedostali. Už asi dva roky jsme tam nebyli,“ zmínil Čulík.

Problémy s bezdomovci
∙ Manželský pár z Bučovic žije na pozemku města v maringotce už pět let.
∙ Důchodci nemají toaletu, potřebu vykonávají do kbelíků, ta pak končí u plotu.
∙ Podle lidí z okolí také pálí plasty.
∙ Podobný problém byl i s obyvateli zchátralé sýpky, o čemž Deník Rovnost několikrát informoval.

Podle zjištění Deníku Rovnost se manželé usídlili na městském pozemku. Bydlí tam už pět let. „Nastěhovali jsme se sem po ústní dohodě s vedením města. Řeklo nám, ať si najdeme místo, kde nebudeme nikomu vadit,“ vyjádřil se Jan Žarošský.

Starosta Bučovic Jiří Horák o žádné dohodě neví. A nepotvrdil ji ani bývalý starosta Radovan Válek. „Doposud se ke mně žádné stížnosti nedostaly. Prověřili jsme si místo, kde pár žije. Potvrdilo se, že pozemek patří městu. Věcí se tak budeme zabývat,“ slíbil Horák.

Podle Žarošského jemu a jeho manželce žádná jiná možnost nezbývá. Odstěhovat se nemají kam. „Manželka byla na operaci kvůli rakovině. Živí se tekutou stravou přes katetr. Dohromady máme důchod asi třináct a půl tisíce korun. Jsme rádi, že máme alespoň topení. Jinak bychom nevydrželi,“ dodal Žarošský.

S lidmi bez domova mají problémy i v Blansku, kde žije asi třikrát víc lidí než v Bučovicích. Podle ředitele tamní městské policie Martina Lepky ale žádná problémová místa jako v Bučovicích nemají. „Někdy dostáváme stížnosti na to, že se lidé bez střechy nad hlavou chodí ohřívat do nemocnice, knihoven nebo dalších veřejně přístupných zařízení. Není to ale tak časté,“ uvedl Lepka.

Ilustrační foto
Soudkyně nesmí pracovat. Čelí kárnému řízení

Ve městě jsou navíc noclehárny pro muže. „Jsou hodně využívané,“ poukázal Lepka. Na Vyškovsku podobné zařízení chybí.