Třešně, švestky, broskve i meruňky. Všechny peckoviny jsou letos v kurzu. Díky jejich nadměrné úrodě si od poloviny července, kdy začala jejich sezona, mnou ruce majitelé palíren na Vyškovsku. Pro ostatní články ovocnářského řetězce ale situace růžová není.

Například sadaři si o dobré sezoně můžou nechat zdát. „Úroda jablek byla slabá. Máme dvacet, při optimistickém výhledu třicet, procent úrody loňské,“ posteskl si majitel sadů Velešovice Antonín Popelka.

Na vině je podle něj rychlé střídání teplot a skokový nástup léta. „Škůdci a choroby také reagují na změněné klimatické podmínky jinak než v běžném roce,“ vysvětlil neúrodu Popelka.

Potíže s jablky mají i menší zahrádkáři. „Velký opad, hniloby, vylíhla se druhá generace obalečů, proto silná červivost,“ vyjmenoval nesnáze předseda Svazu zahrádkářů ve Vyškově Josef Horák.

Střídavé počasí si podle něj vyžádalo vyšší nároky na ošetření stromů. „Kdo nestihl včas ošetřit stromy postřiky, splakal nad výdělkem,“ konstatoval Horák.

Narozdíl od chudé jablkové sklizně se ohlásila dobrá úroda meruněk a vyloženě nadprůměrně se letos urodilo třešní. Ty ale bezútěšně hnily na obsypaných stromech. Červené peckoviny není kde udat, výkupny je vůbec nepřijímají.

Místa podél silnic, kde lidé byli v předchozích letech zvyklí vídat opřené žebříky o kmeny stromů a nadšence očesávající letní ovoce v jejich korunách, v létě zela prázdnotou.

I když si silničáři účtují pouhých padesát korun za očesání jednoho stromu, zájemci by se dali spočítat na prstech. „Letošní rok byl hrozný. Až na pár výjimek se stromy neprodávaly, jabloně vůbec, ale uvidíme ještě v září,“ uvedla dispečerka vyškovské oblasti krajské správy a údržby silnic Libuše Zavřelová.

Třešně v létě rozhodně nepatřily mezi ovoce, na které by výkupny čekaly. „Zatím jsme nevykupovali nic kromě jeřabin, je i určitá poptávka po šípcích,“ informoval ředitel společnosti Agroex Radomír Kupec.

O tom, jestli se vůbec otevřou brány výkupen, se rozhodne teprve v září. O ovoce totiž není vůbec žádný zájem. I když je kvůli neúrodě letos málo jablek, jejich cena jako nedostatkového zboží neporoste. Naopak klesne strmě dolů.

Zatímco loni lidé ohrnovali nos nad osmdesáti haléři za kilo jablek, letos podle odhadu ředitele Agroexu výkupny půjdou ještě níž a případní zájemci odevzdají načesaná jablka za pouhých padesát haléřů.

„Domnívám se, že tuzemské zpracovatelské firmy ani nebudou otvírat, protože jejich produkty nemá kdo koupit,“posteskl si Kupec. Sadař Antonín Popelka vysvětlil, že ovoce hnije ve skladech, protože trh zaplavují levné umělé koncentráty. „Trh s ovocem prožívá krizi,“ zhodnotil Kupec.

Pro drobné pěstitele, kteří svou úrodu nesnědli, nezavařili nebo neproměnili v marmeládu, se vyhledávanou alternativou stávají palírny a moštárny.

Tady už mají a pravděpodobně ještě budou mít plno práce jejich majitelé. Jak uvedl například Miloš Bastl z Drnovic, úroda je letos nadprůměrná. „Všeho je plno. Hodně jsme pálili třešně, meruňky. Teď přišly na řadu mirabelky, začínají už jezdit i se skorými švestkami a hruškami. Procházel jsem se po části obce zvané Vinohrady, tam je švestek!“ zmínil Bastl.

Těch je podle všeho dost třeba i na Rousínovsku. „Zatím s nimi ale k nám do pálenice ještě nejezdí, ještě je brzo. Teď se pálí meruňky. Hodně bylo třešní, v porovnání s loňskem byla desetinásobná sklizeň,“ odhadoval zase majitel rousínovské pálenice Zbyněk Konečný.

Ten se dokonce zkraje tohoto týden díval, kolik toho vypálil za loňské léto. „V období od 20. července do 31. srpna to bylo dva tisíce litrů, letos to bude víc než dvakrát tolik, zhruba čtyři a půl tisíce. Úroda je letos mnohem lepší než před rokem,“ pochvaloval si Konečný.

A tak ten, kdo vloni nevypálil jediný litr, si letos může přijít na své. Nesmí ovšem porušit zákon o lihu. „Člověk může vypálit maximálně třicet litrů absolutního lihu,“ upozornil Bastl.

Optimisticky vidí letošní sezonu také provozovatel pálenice v Dědicích Ivo Prieložný. „Letos byla spousta meruněk a lehce nadprůměrná sezona letních peckovin, podle všeho bude hodně švestek. Bude to dobré,“ řekl Prieložný.

Ten, kdo dá přednost raději ovocné šťávě před řetízkující pálenkou, nemá na Vyškovsku moc velký výběr, kam ovoce zanést. Jedna z mála, ne-li jediná, moštárna v okrese je ve Švábenicích. Provozuje ji Jaroslav Štancl. Podle svých slov začne drtit ovoce na mošt od příštího čtvrtka. „Je potřeba, aby zájemci zavolali tak dva dny dopředu,“ nabádal Štancl. Ten zajišťuje také výrobu povidel. Při moštování se platí za kilo ovoce tři koruny, místní zahrádkáři vyjde jen na korunu.

PETRA ŠPIDLÍKOVÁ A REDAKTOŘI VYŠKOVSKÝCH NOVIN