Důležitou otázkou podle ní je, v jakých podmínkách budou fungovat větší kadeřnictví, kde obvykle obslouží více zákazníků najednou. „Nevíme, jestli bude moci stříhat třeba jen jedna kadeřnice jednoho zákazníka a za jakých to bude hygienických podmínek,“ zmiňuje majitelka.

Výzvou může být také nutnost nosit potřebné ochranné vybavení. „Mohou to být štíty, rukavice nebo roušky. Podstatné ale je, kolik nás to bude následně stát,“ ptá se Grohmannová.

Policie zrušila dýchánek ve Vyškově.
Policie zrušila dýchánek mládeže ve Vyškově. V zámecké zahradě pili i kouřili

Ani znovuotevření kadeřnictví tedy nemusí znamenat návrat k původním tržbám. „Pokud to bude omezené, tak máme jednu třetinu tržby. Před dočasným uzavřením jsme totiž dělali v našem prostoru čtyři kadeřnice na čtyři zákazníky,“ říká žena.

Velké komplikace jsou to i pro její spolupracovnice. „Nevíme totiž, jak to půjde dál utáhnout. Kromě toho, že pracuji sama, zaměstnávám další dvě kadeřnice. Byla tu také paní na živnost a recepční,“ vyjmenovává. Kvůli nedostatku informací tak nemůže s jistotou říct, jestli a na jak dlouho budou dále v salonu pracovat.

Jak to bude s otevřením škol?
PŘEHLEDNĚ k otevření škol: důležitá data, maturity, letní tábory, forma výuky

Zdánlivé úlevy podle ní působí jako utopie. „Je třeba dovoleno a bráno jako servis chodit k zákazníkům domů, ale nikdo si neuvědomuje, že na to musí mít živnostenský list a hygienou schválený provozní řad jako servis do domu. To mi z hygienických důvodu přijde daleko horší,“ podotýká.

Podala již několik žádostí o finanční podporu. „Od pátku je mám již všude přijaté, ale peníze jsem ještě nedostala. Zaměstnancům jsem výplaty musela zatím zaplatit ze svých úspor,“ dodává. Nezbývá ji tedy nic jiného, než doufat, že zákazníci se nebudou bát přicházet a podmínky pro provoz nebudou neúnosně přísné.

Soundtrack ke koronaviru. Lidé si čekání na konec přísných opatření proti šíření koronaviru zpříjemňují vtipnými videi na internetu a sociálních sítích.
Nekonečný příběh? Jižní Morava se směje konci karantény, zpívá jí i Madonna