Vedení města se proto rozhodlo, že problém přes prázdniny vyřeší. „Necháme vytvořit dvě retenční nádrže, které umístíme pod schody. Každá bude mít kapacitu devět metrů krychlových. Jakmile se naplní, vodu vylijeme do kanalizace, což už by nemělo působit komplikace," popsala slavkovská mluvčí Veronika Slámová.

Při stavbě nové části školky se podle jejích slov nedalo předpokládat, že takové problémy, které se dotýkají administrativních a technických místností, vzniknou. Děti ale voda neohrozila. „Dvakrát nicméně vyplavila například kancelář ředitelky," dodala Slámová.

Seznam plánovaných letních akcí u vyškovských mateřinek:
- Dědická: Oprava zdi ve sklepě a oprava zpevněné plochy - 239 tisíc
- Jarní: Nátěr fasády budovy - 150 tisíc, nákup herních prvků na školní zahradu - 150 tisíc
- Palánek: Zpevněná plocha pro venkovní hry dětí - 169 tisíc, rekonstrukce vstupů do zahrady - 194 tisíc
- Šikulka: Herní prvky na zahradě - 139 tisíc

Zdroj: Městský úřad Vyškov

Naposledy loni v červnu. Do pořádku všechno dali až letos na jaře. „Vysokou škodu voda nezpůsobila. Bylo to ale nepříjemné. Promáčela koberce a dost utrpěly zdi. Dlouho jsme je sušili, malovali jsme až o jarních prázdninách," přiblížila ředitelka Zvídálku Eva Jurásková s tím, že právě událost z loňska ji přiměla, aby začala situaci s městem řešit.

Opatření má vzniknout přes letní prázdniny. Chod školky, která bude až na deset pracovních dní otevřená, to neomezí. Přesný rozpočet akce ještě není stanovený, radnice nicméně počítá se třemi až čtyřmi sty tisíci korun.

Jinak školku jak na Komenského, tak i na detašovaném pracovišti na Koláčkově náměstí v létě čekají drobné úpravy, jako třeba oprava omítek ve třídách nebo na chodbách.

Letní pauzu využijí také na čtyřech vyškovských mateřinkách. Nejvíc peněz spolknou práce na školkách Jarní a Palánek. „Z Mateřské školy Jarní zmizí zastaralé hrazdy nebo skluzavka. Nahradí je nové, vyrobené z odolného dřeva na betonových ukotveních. Počítáme se dvěma etapami, letos a příští léto. Pokaždé náklady vyjdou na zhruba sto padesát tisíc korun. Termín dodání nových prvků je pro obě etapy vždy do konce srpna," přiblížila mluvčí Vyškova Petra Bezdomniková.

Dalších sto padesát tisíc pak bude stát letošní ruční nátěr celého obvodového pláště budovy.

Rušno má být také na Palánku. Ještě před pár dny však byly venkovní práce s poměrně velkým otazníkem. „Vše je zatím pouze na papíře, nepůjde o žádné jednoduché zásahy. Radní o venkovní ploše rozhodnou 15. června. Máme naplánované dvě investiční akce, které na sebe budou navazovat, takže je potřeba je zvládnout v jednom období," prohlásila ředitelka mateřinky Alena Prouzová.

Podle místostarosty města Karla Jurky jsou však už obě akce připravené na radu. „U jednoho vstupu má vzniknout herní tartanová dráha s kresbou silnice. Problematičtější je rekonstrukce vstupů do zahrady. Zjišťovali jsme, jaké máme možnosti, už jsme nicméně rozhodnutí," naznačil Jurka.