Koalice navrhla na post starosty Jurku. První místostarostka bude ředitelka školy v Bohdalicích Karin Šulcová (ANO 2011), místostarosty budou i ředitel charity Roman Celý (KDU-ČSL) a ředitel zooparku Josef Kachlík (Volba pro město). „Zřídili jsme funkci třetího místostarosty. Funkce je nutná. Voliči rozdali karty tak, že koalice musí být uspořádaná z více subjektů a všechny strany chtějí mít své zastoupení,“ sdělil Jurka.

O dosavadní koalici ČSSD, ODS, KDU-ČSL a Volby pro město mluvil Jurka nicméně vždy kladně. Obrat je však podle něj odůvodnitelný. „Není to vinou nás. První jednání, které jsme vedli, bylo se stávající koalicí. Byla nám ale nabídnutá vláda s komunisty. To pro nás bylo nepřijatelné,“ sdělil Jurka.

Dosavadní koaliční partneři tak sociální demokraty poslali do opozice. Přestože komunální volby vyhráli. Jak Jurka okomentoval, vládne většina, která se zvládne domluvit. „Podraz je to především od občanských demokratů. Ty jsme před čtyřmi lety, kdy jsme měli devět mandátů a oni dva, podrželi a měli místostarostu. Rychlost, s jakou byl spletenec stran sestaven, také něco naznačuje. Já jsem přivedl ČSSD opět k vítězství, vyhrál jsem i na počet preferenčních hlasů a odcházím s hlavou vztyčenou,“ řekl Goldemund.

Bučovický starosta Jiří Horák.
Tak drtivé vítězství bučovické lidovce překvapilo. Pomohla jim koupě ÚP závodů

Jak dodal, vzhledem k počtu zastoupených stran je zvědavý na programové prohlášení. „Každá strana má spoustu nápadů, jsem zvědavý, jak to dají dohromady. Pokud to bude v souladu s naším programem a zdravým rozumem, tak věc jako opozice podpoříme, pokud tomu tak nebude, samozřejmě na to upozorníme,“ ujistil Goldemund.

Koalice se však problémů neobává. Ve volebních programech podle Šulcové existuje řada styčných bodů. „Naší společnou prioritou pak bude víc komunikovat s obyvateli a osadními výbory, to ve vedení města léta chybělo,“ uvedla.

Všichni budoucí místostarostové budou funkci vykonávat jako uvolnění. Počítají tak s tím, že ředitelská křesla opustí. Například Kachlík předá zoo někomu jinému po osmadvaceti letech. „Mám kvalitní zástupkyni Dagmar Nepeřenou. Funkci bude zastávat velice dobře. Bylo to pro mě hodně těžké rozhodnutí. Ale budu mít na starosti životní prostředí a kulturu, do nichž zoologická zahrada spadá, tak jsem nabídku přijal rád,“ řekl Kachlík.

Také Šulcovou na místě nahradí její zástupce. Problém by mohl mít Celý. „Možná bude muset nastat přechodné období do doby, než najdeme vhodného nástupce,“ je si vědomý ředitel charity. Několik měsíců tak může být neuvolněným místostarostou.
V sedmadvacetičlenném zastupitelstvu zastane nová koalice sedmnáct mandátů.

Vyškovská radnice. Ilustrační fotografie.
Rošáda ve vyškovském zastupitelstvu. Víc než třetina členů do něj zamíří poprvé