Z původního plánu opravit tento týden výtluky ve městě však rychle sešlo. „Bohužel nastala nejhorší kalamita za celou letošní zimu. Firma sice má zimní pohotovost do konce března, jenže na základě stížností od lidí jsme chtěli v předstihu začít opravovat výtluky a uklízet silnice a chodníky zanesené štěrkem a pískem," vysvětlil vyškovský starosta Karel Goldemud.

Město proto minulý týden rozhodlo o přechodu na jarní údržbu. „Stroje jsme nechali nachystat na teplou směs, aby bylo možné zapravit výtluky, které způsobilo časté střídání teplot. S tím jsme měli začít paradoxně předevčírem, jenže sníh plány přerušil. Odpoledne začali pracovníci stroje narychlo přehazovat na zimní údržbu, v noci a včera už fungovaly všechny," řekl Goldemund.

Doplnil, že situace byla extrémně komplikovaná a údržba udělala, co se dalo. „Kalamitní stav byl v celé České republice, takže jsme udělali, co bylo v dané chvíli možné," doplnil starosta.

Situaci v úterý nevylepšil ani fakt, že samotná doprava do okresního města byla extrémně komplikovaná. Například vlaky nabraly kvůli nočním pádům stromů na koleje desítky minut zpoždění. „Jela jsem vlakem z Brna do Vyškova. Původně jsem měla vyjet v sedm hodin ráno, ale z Brna jsme nakonec vyjížděli až o tři čtvrtě hodiny později. A to jsme ještě měli štěstí, jinde hlásili třeba hodinové zpoždění," postěžovala si například Jiřina Černá.

Ranní vlak ve tři čtvrtě na šest z Šumperka do Brna musely České dráhy dokonce odřeknout. „Porouchala se lokomotiva, cestujícím jsme zajistili náhradní dopravu," ujistila regionální mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.

Situaci na Vyškovsku navíc zkomplikovala plánovaná výluka mezi Brnem a Kojetínem. „Mezi půl devátou ráno a půl druhou odpoledne nejely rychlíky ani osobní vlaky v dotčeném úseku. Výluka byla plánovaná, bohužel nepočítali jsme s takovými komplikacemi kvůli počasí," řekla mluvčí. Zpoždění tak vlivem rozbředlého sněhu na silnicích částečně nabíraly i autobusy náhradní dopravy.

V celém regionu i kraji se v úterý nezastavili ani hasiči. Hlavně dopoledne vyjížděli prakticky neustále ke sněhovým převisům na střechách a spadlým stromům. „Krátce před desátou hodinou zasahovali tamní dobrovolní hasiči v Lulči, aby odstranili dva stromy. Jen o několik minut později likvidovali hasiči spadlý strom také v Dukelské ulici ve Vyškově," uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Sněžení předpovídají meteorologové také na středu, už však jen místy a mírnější. Nejvyšší odpolední teploty můžou na některých místech vystoupat až na deset stupňů Celsia.