DISKUTUJTE DOLE POD ČLÁNKEM

„Největší částku si vyžádá výměna oken a zateplení fasády Základní škola Tyršova. Půjde o víc než tři miliony korun. Na Základní škole Tyšova bude za milion korun v letošním roce odborná firma opravovat i střešní plášť,“ informovala tisková mluvčí vyškovské radnice Dana Bednářová.

Stará dřevěná okna už jsou podle ředitele Základní školy Tyršova Zdeňka Pitely v zoufalém stavu. „Naše škola je taková panelová skládačka. Proto jsme rádi, že se dočkáme zateplení,“ řekl Pitela.

Rekonstrukce by měla proběhnout v době letních prázdnin.

Dělníci také vymění okna v suterénu a nainstalují nové ventily s termoregulačními hlavicemi na otopná tělesa Základní školy Morávkova. „Školu nelze vytopit stejnoměrně. Ve třídách otočených na jih je teplo, zatímco v kabinetech zima,“ objasnil zástupce ředitele školy Radoslav Večeřa.

Ten dodal, že výměna oken je skutečně nutná. „V suterénu, kde jsou dětské šatny, máme kovová, padesát let stará okna. Jsou pevně zabudovaná, takže se tam nedá větrat,“ popsal Večeřa.

Na Základní škole Nádražní nechá vyškovská radnice například vyměnit pouze skleněné vnější výplně v oknech. „Škola je památkově chráněná budova. Vyměnit celá okna by bylo příliš komplikované,“ odůvodnila zástupkyně ředitele školy Hana Bustová. Dodala, že práce začnou už za pár týdnů.

Náklady na provoz vyškovských mateřských škol letos dosáhnou necelých dvanácti milionů korun. I školky se dočkají obnovy. Například značné opravy si vyžádá Mateřská škola Palánek. Tam se rekonstrukce dotkne části střechy nad správní budovou a kotelnou. Vyměněné budou také venkovní dveře do jednotlivých oddělení. Radnice plánuje investovat i do nových herních prvků na zahradě, židlí a nerezových odkládacích stolků do školní kuchyně.