„Jedná se o rozpočet, kde převažují investice nad příjmy. Ty jsou ve výši 354 975 000 korun, výdaje dosahují 362 275 000 korun. Rozdíl sedmi milionů tří set tisíc je krytý z přebytku hospodaření z letošního roku. Ten by se měl pohybovat kolem patnácti milionů. To ale v současné době nemůžu říci zcela přesně, účetní rok skončí až 31. prosince," uvedl starosta města Karel Goldemund.

Největší diskuze při sestavování rozpočtu podle něj vzbudila oblast dotací a grantů. „Jen na to, aby se sociální služby ponechaly ve stávajícím rozsahu jako letos, bychom potřebovali dva a půl milionu korun. To ale není možné akceptovat. Sumu jsme navýšili o půl milionu," přiblížil Goldemund.

Navíc připomněl, že od roku 2016 městu vzrostou zákonem stanovené výdaje o jeden milion pro azylový dům v Opatovicích. „A každý další rok to bude milion, který budeme muset dokrývat, pokud tam nebudeme chtít nic měnit. Máme ale příslib z kraje, že budou jednat na vládě a je možné, že dojde k nějakým kompenzacím," informoval starosta.

Významnou sumu z rozpočtu města pak ukrojí například výdaje za nakládání s odpady ve výši zhruba sedmnácti milionů korun, což je o tři sta osmdesát tisíc víc než v letošním roce. O dalších tři sta tisíc víc bude Vyškov investovat i do údržby chodníků, zastávek, parkovišť a zpevněných ploch, a to milion čtyři sta tisíc korun. „Radnice plánuje upravit další zpevněné plochy pro kontejnery na separovaný odpad," zmínila vyškovská mluvčí Petra Bezdomniková.

Na mnohamilionovou investici se nejspíš může těšit zimní stadion. „Na ten město vyčlenilo účelovou rezervu ve výši dvaceti milionů korun. Rozpočet ale zahrnuje i jiné akce, například opravu přízemí tribuny atletického stadionu," dodala Bezdomniková.

Co se týká oprav, zkrátka nepřijdou ani základní školy. Významnou akcí bude i odbahnění malého Kačence. Rozpočet počítá s částkou sto tisíc na zpracování projektu. „Plánujeme také nezbytnou opravu havarijního stavu zámku, a to konkrétně části střechy, rýn, svodů a části římsy," popsala mluvčí s tím, že v plánu jsou i nová hřiště pro děti. Na ty město vyčlenilo víc než milion sto tisíc korun.

Co se týká oblasti kultury, rozpočet tvoří zejména peníze na provoz příspěvkových organizací. „Jsou v něm ale zapracované i výdaje na kulturní památky, konkrétně na jejich opravy je rozpočtovaných tři sta pět tisíc korun. Spadá mezi ně například oprava dvou křížů v Joklově ulici a centrálního kříže na hřbitově v Dědicích. Oproti letošku je navíc v rozpočtu částka přesahující milion dvě stě šedesát tisíc. A to na grafickou přípravu a vydání publikace Dějiny města Vyškova," popsala Bezdomniková.

Přestože zástupci nováčka koalice Volby pro město jsou s rozpočtem spokojení, rádi by viděli vyšší investice třeba do zeleně. „Uvítal bych, kdyby se podařila prosadit tvorba lesoparku v Marchanicích, který by tvořil rekreační zónu pro obyvatele města. Další věc, která je podle mého názoru ve Vyškově potřeba, je uvést do náležitého stavu zámeckou zahradu," myslí si Josef Kachlík (Volba pro město).

Ani opoziční zastupitel a předseda finančního výboru Jan Procházka (KSČM) si nemyslí, že rozpočet obsahuje něco, co vyžaduje širší diskuzi. „Minulý týden jsme ho probírali na finančním výboru. Myslím si, že jsou ve velmi dobrém poměru částky směřující jak na žití a spotřebu, tak i na investice. Schvaluji, že peníze putují právě i do investic, ne vždy tomu tak v historii města bylo," poznamenal Procházka.