Už za několik málo dní budou minulostí. Podle technických podmínek dopravního značení jsou totiž špatně. „Pokud vše půjde dobře, je pravděpodobné, že je už během tohoto týdne vyměníme za správné," ujistila vyškovská mluvčí Petra Bezdomniková.

Důvodem, proč město ke změně přistupuje, je i znění Zásad pro orientační dopravní značení na pozemních komunikacích. Jde o technické podmínky, v nichž stojí, že by se mělo vycházet z obecně platného názvu obce ve veřejně přístupných mapách. I když se nezohlední její administrativní členění. Pokud tedy obce nebo jejich části nepropojuje souvislá zástavba, označují se samostatně.

Díky plánované změně řidiči nebudou vjíždět z Vyškova do Vyškova, ale do Opatovic, Hamilton, Lhoty, Pařezovic a Rychtářova. V nynější podobě značka zůstane jen v Dědicích, které s městem spojují domy a jsou ostatně specifické ještě v jednom případě. V Dědické ulici před křižovatkou se silnicí na sídliště Osvobození, tedy na hranici katastru místní části, se město rozhodlo doplnit modrou dopravní značku informující o vjezdu do Dědic.

Za přibližně pětatřicetiti­sícovou investici můžou obce vděčit vyškovskému zastupiteli Jaroslavu Kupkovi, který na nesrovnalosti jako první dlouhodobě poukazoval. „Narážel jsem ale na odpor těch, kteří byli přesvědčení, že dosavadní stav je správný, takže mě výsledek těší o to víc," vyjádřil se před časem.

Podle něj ale mají poněkud zmatečné značení i některé místní části Rousínova. „Jde například o Královopolské Vážany nebo Vítovice," naznačil Kupka. Vedení města nad informací kroutí hlavou. „Takovou věc slyším poprvé. Letos jsme zajistili obnovu a revitalizaci dopravních značek a nikdo nás na fakt, že by byly zmatečné, případně chybné, neupozornil," nevěřícně kroutila hlavou vedoucí rousínovského odboru výstavby a životního prostředí Kateřina Trtílková.

Podle ní značení řešili individuálně. „Na vjezdu do Slavíkovic směrem od Brna je bílá cedule s modrou dodatkovou tabulkou, stejně jako do Královopolských Vážan ve směru od Habrovan a na příjezdu do Kroužku a Vítovic. Kde jsou místní části spojené se zástavbou, v Čechyni a Rousínovci, jsou jen modré značky," popsala Trtílková.

Například ve Vítovicích ale označení lidem nevadí. „Už jsem si na to zvykl a nevadí mi, že jsme označení jako Rousínov. Ani jsem nezaznamenal nějakou výraznou kritiku cedulí z řad místních. Snad jen jednou, kdy mladíci vracející se ze zábavy popsali značky sprejem," vzpomněl si Antonín Šmerda z Vítovic.