Že je provoz ve městě hustější než obvykle, hned ráno zaznamenal třeba Mojmír Konečný. „Strašně to zdržuje. V centru přibylo hlavně nákladních aut. Kvůli nim je tady i hrozný hluk. Ani hlášení rozhlasu nebylo slyšet. Doufám, že oprava brzy skončí," přeje si Konečný.

Podle vedoucího odboru dopravy Petra Buchty mají práce trvat do pátku. Žižkova ulice je od rondelu v Kroměřížské po křižovatku s Dukelskou uzavřená kvůli výměně vrchní vrstvy silnice. Jde o část úseku, který prošel rekonstrukcí před necelými pěti lety. Nyní jsou na cestě vyjeté koleje, a tak se vyškovští silničáři rozhodli uplatnit reklamaci. „Je ještě v záruce, takže jsme toho využili. Firma, která tehdy práce dělala, se tomu nebránila. Vyměňovat bude povrch v jízdních pruzích, v odstavných ne," sdělil vedoucí technicko-správního úseku vyškovské oblasti Správy a údržby silnic Jan Olejníček.Kvůli opravě povrchu uzavřeli Žižkovu ulici. Ve městě se tvoří kolony.

Ten doufá, že dělníci práce do pátku stihnou. „Pokud vydrží počasí, budou pracovat v maximálním nasazení. Jestli ale začne pršet, akce by se mohla protáhnout. Vrchní vrstva asfaltu se nemůže pokládat, když prší," vysvětlil Olejníček.

Kvůli uzavírce je stanovená objížďka. Ta vede přes Tyršovu ulici a náměstí Československé armády do Nádražní ulice. Odtamtud na průtah. Tedy přes centrum města. Radnice tam však s kolonami navzdory těm pondělním, které zažila i redaktorka, nepočítá. Ani ve špičce. „Řidiči si můžou zvolit několik tras, jak se opravované ulici vyhnout. Takže komplikace nepředpokládáme. Navíc kromě toho, že je informace vyvěšená na webových stránkách, je zavedená i do GPS. Řidiči, kteří jedou delší trasy nebo si je plánují, tak o uzavírce vědí dopředu a mají možnost vyhnout se jí," okomentoval Buchta.

Větší komplikace než kolony jsou prý motoristé, kteří nerespektují značky.Kvůli opravě povrchu uzavřeli Žižkovu ulici. Ve městě se tvoří kolony.

Alespoň to tvrdí vyškovští strážníci, kteří hned v pondělí pokutovali několik šoférů, co i přes zákaz vjížděli do uzavřené Žižkovy ulice. „Bylo jich opravdu hodně, přesný počet přestupků ale zatím nevíme. Každopádně se na lokalitu zaměříme i v následujících dnech. Hlídáme ji spolu se státní policií," potvrdil velitel vyškovské městské policie Petr Sedláček.

Řidiči se podle něj vymlouvali hlavně na to, že si značení nevšimli a jeli automaticky popaměti. „Prohřešky jsme zatím řešili spíš jen domluvou. Ale samozřejmě můžeme udělovat i pokuty. A to do dvou tisíc korun," varoval Sedláček, který doufá, že úsek bude v pátek opravený třeba už jen z důvodu, že se o víkendu pojede vyškovská rally.

„Rozkopaná silnice by akci mohla hodně zkomplikovat," podotkl velitel.

Co se týká problémů v dopravě, žádné větší zatím vyškovští strážníci nezaznamenali. „Provoz je sice hustější, ale myslím, že je to ještě únosné," konstatoval Sedláček.