Rozsudek potvrdila mluvčí Krajského soudu v Brně Miroslava Sedláčková. „Jednalo se o odvolací soud, krajský soud rozhodnutí soudu první instance, tedy okresního soudu ve Vyškově, zrušil a dal za pravdu městu Vyškov. Rozsudek ovšem ještě není pravomocný a není ani vyhotovený v písemné formě, lhůta na vyhotovení je v řádu několika týdnů," upozornila Sedláčková.

Přesto už teď město zvažuje následující kroky. „Jsme rádi, že se to konečně vyřešilo a krajský soud dal za pravdu nám, protože se to táhne už strašně dlouho. Okresní soud totiž naše nároky neuznal a vlastnictví domu přiřkl státu. Teď, když je výsledek pro nás příznivý, budeme jednat, co dál. Osobně se ovšem budu přimlouvat za privatizaci, pokud budou mít lidé zájem. Ale ten dali najevo před časem, takže po této stránce strach nemám," nastínil možnou budoucnost vyškovský místostarosta Karel Jurka.

Privatizaci je nakloněný i místostarosta a senátor Ivo Bárek. „Jsem velmi rád, že jsme soud vyhráli. Můj názor je jasný, co nejdřív byty zprivatizovat. Tím bude dokončené předání bytů do soukromých rukou na celém sídlišti," řekl Bárek.

Dokud zůstával dům v rukou státu, byla privatizace pro jeho obyvatele velmi nevýhodná. „Stát by totiž byty prodával za tržní cenu," připomněl Jurka. Dodal, že dlouhodobý spor měl kořeny v nejasné době, kdy dům podle práva vydržení má přejít do rukou svého správce, tedy města. „Stejné případy byly ještě asi dva v republice. Stát by kvůli tomu musel nechat vytvořit speciální zákon, proto se to zkomplikovalo. Když však nechtěl uznat naše nároky, Rada města Vyškova rozhodla, že půjdeme formou soudního sporu," přiblížil pozadí případu místostarosta.

Bytový dům na sídliště Osvobození s číslem 50–54 patřil do skupiny domů původně vlastněných státem, které převzal Vyškov od Podniku bytového a tepelného hospodářství Vyškov 1. ledna 1992. „O jejich zápis do katastru nemovitostí město postupně žádalo podle zákona o přechodu některých věcí z majetku České republiky do vlastnictví obcí. ale Zmiňovaný dům byl zkolaudovaný v létě roku 1991, proto se podle výkladu státu na tuto budovu nevztahuje ani zákon ani jeho novela, a proto musí patřit České republice," vysvětlila vznik sporu mluvčí vyškovské radnice Petra Bezdomniková.

Žalobu o určení vlastnictví podal stát v červenci 2009 u Okresního soudu ve Vyškově. „Okresní soud vydal v roce 2010 rozsudek, kterým určil, že dům patří státu a hospodaření s ním přísluší Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových," doplnila Bezdomniková.