Nepříjemná bude změna také pro Petra Novotného z Vyškova. „Nejezdím sice denně, ale celkem často mám v Brně povinnosti do večerních hodin. Vlak byl vždy moje první volba, protože autobus v podobném čase jede velkou oklikou a navíc už dnes bývá celkem vytížený,“ potvrdil Novotný.

Nové úpravy v jízdním řádu zaregistroval také Vyškovan Patrik Novosad. „Pro mne to není až tak velká komplikace, jelikož používám vlak spíše neformálně. Dokáži si ale určitě představit, že jestli má někdo odpolední směnu v Brně, tak hledání náhrady může být velice těžké. Obzvláště v době, kdy se řeší ekologie a individuální doprava, tak sedne takový člověk určitě do auta,“ uvažoval Novosad.

Ilustrační foto.
„Trnu, že můj zubař skončí." Někteří lidé z Vyškovska musí kvůli péči až do Brna

V podobnou dobu ve 22:51 budou mít cestující alternativu u autobusu linky 602, který vyjíždí z brněnského ústředního autobusového nádraží Zvonařka. Po příjezdu do Rousínova pak stejný autobus pokračuje pod číslem 730 až do Vyškova, kam dorazí několik minut před půlnocí.

Cesta tady přesahuje i bez zdržení hodinu. Ze Zvonařky ale vyjíždí ještě podstatně dříve ve 22:35 autobus tentokrát na Olomouc, který má ale zastávku ve Vyškově u podchodu. Cesta mu standardně trvá půl hodiny.

S novým jízdní řádem už nepojede ani ranní vlak z Vyškova do Brna, který vyjížděl v čase 4:36. Cestující využijí také v tomto případě jako alternativu autobusy, ve stejný čas vyjede na Brno například autobus z vyškovského nádraží, na místo dorazí za dvaačtyřicet minut. „Důvodem zrušení vlaků je slabá frekvence cestujících. V letošním roce na podzim jich jelo oběma vlaky jen kolem patnácti. V daných časech je zajištěná odpovídající náhrada autobusy,“ dodal za KORDIS Květoslav Havlík.