Jsou přesvědčení, že by je radnice měla spíš motivovat. Nejlepší cestou by bylo snížení sumy. „Obyvatelé Vyškova třídí a třídí a za odpad platí víc a víc. Proč jinde hradí třeba jen čtyři sta korun, v některých obcích dokonce nic? Počet těch, kteří odpad separují, stále roste, ale na ceně se to nepromítá. Vůbec se nedivím tomu, že některé lidi snaha opouští a všechno už házejí dohromady do směsného odpadu. Vyšší poplatek je opravdu demotivující," vystoupil na besedě s představiteli města jeden z Vyškovanů.

Podle místostarosty Karla Jurky jde čistě o politické rozhodnutí radních, potažmo zastupitelstva. „Dlouhá léta se platilo pět set korun a cenu jsme nezvedali. Město na systém doplácí zhruba dva a půl milionu korun. Snažíme se zajistit co největší servis, vzniklo například i třídění bioodpadu. Když v Responu rozhodovali o výstavbě bioplynové stanice, uvažovali nad tím, že do budoucna by obce, které v ní budou likvidovat odpad, měly zlevněné poplatky. Připravují se však určité teze v zákoně, a dosud tak není rozhodnuté. Zatím ale vyhrává spalovací lobby nad třídící," zmínil Jurka.

Že by se třídilo méně, jak poznamenal Vyškovan, podle něj město nezaznamenalo. „Oproti jiným městům jsme na tom velice dobře. Dlouhodobě končíme na prvním až třetím místě na jižní Moravě. A to ať už v efektivitě sběru, což je výtěžnost na dané separační místo, nebo v třídění jako takovém," připomněl Jurka.

I on ale souhlasí s tím, že čím víc lidé třídí, tím víc by je radnice měla motivovat. „Musím ale zmínit, že obcí, kde se neplatí vůbec, je v republice minimum a navíc mají diametrálně jiný rozpočet než naše město. Jsou i takové, kde poplatky dosahují tisícikorunové výše. Snažíme se proto jít středem a i tak poskytovat službu na co nejvyšší úrovni," doplnil místostarosta.