„V zázemí už máme připravený australský druh černých labutí a počítáme mimo jiné i s ozdobnými kachničkami mandarinskými. Náš zoolog je s dalšími chovateli domluvený na jarní nákupy,“ přiblížila ředitelka vyškovské zoo Dagmar Nepeřená.

Zdroj: Deník/Jakub Dostál

Místo již nevyhovujícího prostoru ocení lidé čtyři nové vodní plochy, nad kterými získají přehled na lávce. „Stavební firma zahájí práce příští týden s termínem do konce května. Postup stavařů ovlivní počasí. Náklady máme vysoutěžené na více než osm milionů korun, z toho čtyři pokryje dotace od města,“ doplnila ředitelka.

Pravidelní návštěvníci oceňují, že provozovatelé zoo postupně rozvíjí. „Od roku 2015 sem přicházíme třikrát až čtyřikrát ročně a za tu dobu pozorujeme četně změny, které se týkaly vodní říše nebo krásného výběhu pro velbloudy. Přímo ukázkový je pro vzdělání dětí Hanácký statek, kde nacházejí i vodní nádrže, učí se o fungování přehrad a užívají si mnoho aktivních her,“ chválila například Lucie Šišková Růžičková.

Řidiči ve Slavkově u Brna už jezdí Špitálskou ulicí bez omezení, stavaři dočasně omezí Slovákovu.
Řidiči ve Slavkově už jezdí Špitálskou ulicí. Stavaři je omezí ve Slovákově

Nadcházející měsíce se přitom nejen ona připraví na omezení v centru areálu zahrady. „Přesuny materiálu a těžké techniky včetně bagru předpokládáme ze spodní části od koní. Horní trasa nebude zasažená, ale takové práce samozřejmě pohyb v zoo ovlivní. Nechceme, aby nám lidé kvůli tomu někde uvízli. Zůstane jim třeba průchod voliérou tak, aby okamžitě navázali na cestu dále,“ ujistila Nepeřená.

Právě z toho důvodu provozovatelé naplánovali budování tak, aby se vyhnuli obdobím s vysokým zájmem dětí. „Nyní stihneme alespoň ty nejtěžší práce, na příští rok jsou v plánu třeba výsadby,“ dodala ředitelka ZooParku.

NOVINKY V ZOO

Strašidelná expozice na půdě Hanáckého statku.

Inspiruje se pověstmi z regionu.

V centru areálu vznikne nová expozice vodní drůbeže.

Staveniště je připravené s otevřením příští léto.

Zmínila také vodní hrací prvky pro děti, které vodní expozici zatraktivní v budoucnu. Nejsou však součástí aktuální stavby. Pro zvířata budou zase důležitá různá zákoutí, pontony či přístřešky. Po zoo se totiž volně pohybují kočky, na nezvané návštěvy ale v minulosti vyrazila i liška nebo dravec.

Už nyní míří hlavně děti za první novinkou v podobě stálé strašidelné expozice. Ta na půdě statku oživuje pověsti z Vyškovska v knize Je to pravda pravdoucí, na které se podílel i ředitel místní Knihovny Karla Dvořáčka Pavel Klvač. „Knihu jsme vydali s vyškovským historikem Radkem Mikulkou, udělalo mi to udělalo velkou radost. Provedení multimediální expozice je velmi zdařilé a moderní“ ocenil Klvač.

Už se o tom na vlastní oči přesvědčil. Na návštěvníky tady vykukují postavy z pověstí a speciální baterkou si tady odhalují tajné vzkazy. „Hana Vymazalová a Tomáš Poprik odvedli skvělou práci a patří jim naše poděkování. Po naučné stezce na motivy našich pověstí, kterou realizoval před lety okolo Studnic na Vyškovsku tehdejší spolek Studánky, je to další důkaz toho, že zájem o regionální mytologii neslábne, což je dobře,“ dodal Klvač.

Vyškovská zoo je rozsahem menší se zaměřením na domácí zvířata. Lidé však oceňují, že se rozvíjí vlastní cestou a novinky vítají. Pravidelná návštěvnice Šišková Růžičková si oblíbila například Lemura Edu. „Spoustu zvířat tady mají pojmenovaných. Líbí se mi zvláště krásný pavilon pro ptactvo, který je navíc průchozí. To byl oproti minulosti také velký pokrok. Expozice s vodním ptactvem bude jakýmsi srdcem celé zoo,“ uvažovala žena.

V uměřenějším rozsahu vidí naopak přednost. „Je to opravdu krásná malá rodinná zoologická zahrada. Jsme z Adamova na Blanensku, takže to máme přes třicet kilometrů daleko, ale rozhodně doporučuji návštěvu i ostatním. Troufnu si říci, že dvakrát za každý rok jsou nějaké změny k lepšímu. Skutečně tam nezahálí,“ dodala Šišková Růžičková.