VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vyškovsko: Pálenky z letního ovoce je málo

Vyškovsko - Meruňkovice a třešňovice moc nebude. Nejvíc se pálí calvados, jablek je dost.

11.9.2008
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK

Sklenka lahodné aromatické meruňkovice, to bude letos na Vyškovsku hodně vzácné pití. Ostatně i sklizeň ostatního letního ovoce milovníky domácích kořalek ani majitele palíren nijak nepotěšila. Nouze není jedině o jablka.

„Doufali jsme, že úroda letního ovoce bude rozhodně lepší. Lidé nosí dokonce i starší zavařeniny, abychom to mohli přidat k nasbíranému ovoci. Jinak jsme přes léto pálili meruňky, třešně a letní jablka. V současné době čekáme na švestky a na podzimní jablka,“ uvedl například spolumajitel palírny v Zelené Hoře Bohumil Trávníček.

I v Dědicích tvrdí, že úroda byla podprůměrná. „Měli jsme málo ovoce, hlavně meruněk. Pouze o sklizni jablek musím říct, že byla bohatá. Teď je v kurzu černý bez a medovina. Za pár dní se chystáme pálit jeřabiny a za měsíc calvados a hrušky,“ informovala nájemkyně palírny v Dědicích Lucie Prieložná.

Podle ní má špatnou úrodu ovoce na svědomí počasí. „Stromy vykvetly všechny naráz. Jenže pak přišlo ochlazení a včely květy neopylovaly,“ vysvětlila Prieložná.

V drnovické pálenici čekají na sklizeň podzimního ovoce. „Léto nás zklamalo, protože dalo opravdu málo plodů. Vždy to bývá tak, že některé lokality mají ovoce hodně a některé zase málo. My máme málo. Některá švestka u mě doma je úplně obsypaná a na některé zase není ani plod,“ svěřil se majitel drnovické pálenice Miloš Bastl. Ten pro letošní rok zatím pálil destiláty z meruněk, třešní, špendlíků, mirabelek i z hrušek. „Pěstitelé nám už začínají nosit i podzimní ovoce. Myslím si, že letos bude nejvíc calvadosu,“ doplnil Bastl.

Co nevidět poteče z kotlů tradiční moravská slivovice. Například v orlovické palírně připravují do sudů už i švestky. „Letos nám úroda uzrála dřív než v minulém roce. Za chvilku budeme sklízet i podzimní jablka. Léto bylo slabé, tak doufáme, že podzim bude lepší. Letošním trendem v pálení je kořalka z jeřabin oskeruše. Má léčivé účinky,“ prozradil majitel palírny Ivo Zaoral.

Ten dál dodal, že jinak pálili běžné ovoce. „Letos nám lidé donesli broskve, meruňky, trnky, špendlíky, jablka a hrušky,“ doplnil Zaoral.
V Kozlanech si už dokonce úrodu švestek pochvalují. „Rozhodně to nechci zakřiknout, ale zatím to vypadá, že sklizeň modrého ovoce bude dobrá. Naopak jsme měli málo třešní, meruněk, špendlíků i mirabelek,“ prozradil zaměstnanec pálenice v Kozlanech Jaromír Surý.

Aneta Dědičová

11.9.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Volební štáb ANO v brněnském hotelu Voroněž.

Radost i zklamání. Hnutí ANO s přehledem zvítězilo i na Vyškovsku

Ilustrační foto.

Volby 2017: ANO na jižní Moravě ovládlo všechna okresní města

Marefské hřiště je hotové. Za stavbu zaplatilo vedení Bučovic půl milionu korun

Bučovice – Víceúčelové hřiště v místní části Bučovic, v Marefách, má za sebou slavnostní otevření. Na dokončení ale chyběly tamním sokolům peníze. Ty jim proto poskytla formou dotace bučovická radnice.

Novorozená miminka Vyškovska 42. týdne 2017

Vyškov - Novorozená miminka na Vyškovsku. Redakce Vyškovského deníku Rovnost gratuluje jejich rodičům a přeje jim i jejich dětem mnoho štěstí.

Cestu do zaniklé osady doprovodí výklad odborníků

Konůvky – Pochází ze středověku. Objevená však byla až v šedesátých letech minulého století. Dnes se jedná o nejlépe prozkoumanou středověkou osadu na Vyškovsku. Lépe poznat Konůvky, osadu z doby Karla IV. nacházející se ve Ždánickém lese, nyní můžou i zájemci z řad laiků. A to právě v sobotu díky Muzeu Vyškovska a jeho komentované archeologické procházce.

OBRAZEM: S reflexní páskou je chodec vidět na dvě sta metrů, zjistili lidé

Vyškov /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Chodec, který má na sobě reflexní prvek, je v noci vidět na desetkrát větší vzdálenost než v tmavém oblečení. Podobné informace se dozvěděli lidé na páteční podvečerní akci vyškovských policistů Je nás vidět, která se konala před jejich budovou v Brněnské ulici ve Vyškově.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení