Sklenka lahodné aromatické meruňkovice, to bude letos na Vyškovsku hodně vzácné pití. Ostatně i sklizeň ostatního letního ovoce milovníky domácích kořalek ani majitele palíren nijak nepotěšila. Nouze není jedině o jablka.

„Doufali jsme, že úroda letního ovoce bude rozhodně lepší. Lidé nosí dokonce i starší zavařeniny, abychom to mohli přidat k nasbíranému ovoci. Jinak jsme přes léto pálili meruňky, třešně a letní jablka. V současné době čekáme na švestky a na podzimní jablka,“ uvedl například spolumajitel palírny v Zelené Hoře Bohumil Trávníček.

I v Dědicích tvrdí, že úroda byla podprůměrná. „Měli jsme málo ovoce, hlavně meruněk. Pouze o sklizni jablek musím říct, že byla bohatá. Teď je v kurzu černý bez a medovina. Za pár dní se chystáme pálit jeřabiny a za měsíc calvados a hrušky,“ informovala nájemkyně palírny v Dědicích Lucie Prieložná.

Podle ní má špatnou úrodu ovoce na svědomí počasí. „Stromy vykvetly všechny naráz. Jenže pak přišlo ochlazení a včely květy neopylovaly,“ vysvětlila Prieložná.

V drnovické pálenici čekají na sklizeň podzimního ovoce. „Léto nás zklamalo, protože dalo opravdu málo plodů. Vždy to bývá tak, že některé lokality mají ovoce hodně a některé zase málo. My máme málo. Některá švestka u mě doma je úplně obsypaná a na některé zase není ani plod,“ svěřil se majitel drnovické pálenice Miloš Bastl. Ten pro letošní rok zatím pálil destiláty z meruněk, třešní, špendlíků, mirabelek i z hrušek. „Pěstitelé nám už začínají nosit i podzimní ovoce. Myslím si, že letos bude nejvíc calvadosu,“ doplnil Bastl.

Co nevidět poteče z kotlů tradiční moravská slivovice. Například v orlovické palírně připravují do sudů už i švestky. „Letos nám úroda uzrála dřív než v minulém roce. Za chvilku budeme sklízet i podzimní jablka. Léto bylo slabé, tak doufáme, že podzim bude lepší. Letošním trendem v pálení je kořalka z jeřabin oskeruše. Má léčivé účinky,“ prozradil majitel palírny Ivo Zaoral.

Ten dál dodal, že jinak pálili běžné ovoce. „Letos nám lidé donesli broskve, meruňky, trnky, špendlíky, jablka a hrušky,“ doplnil Zaoral.
V Kozlanech si už dokonce úrodu švestek pochvalují. „Rozhodně to nechci zakřiknout, ale zatím to vypadá, že sklizeň modrého ovoce bude dobrá. Naopak jsme měli málo třešní, meruněk, špendlíků i mirabelek,“ prozradil zaměstnanec pálenice v Kozlanech Jaromír Surý.

Aneta Dědičová