Největší tahák přesto připravili ve vyškovském aquaparku. Nejen, že malým milovníkům vodních radovánek na jaře jeho zaměstnanci opravili brouzdaliště – nově ho doplní velkým herním prvkem. „Půjde o vodní hrad se dvěma skluzavkami a dvěma interaktivními vodními prvky, které si děti budou moct samy vypínat a zapínat. Umístění hradu za dvanáct a půl tisíce eur do brouzdaliště chceme stihnout ještě do zahájení sezony 1. června," přiblížil ředitel Správy majetku města Vyškova Jaroslav Hastík.

Má to však háček. Hrad se nevyrábí v České republice. „A ze zahraničí jsou dlouhé dodací lhůty. Proto je možné, že atrakci doplníme třeba až v polovině června," naznačil.

Do budoucna plánuje také opravu velkého plaveckého bazénu. „Kdy k ní dojde, záleží na penězích, které budeme mít od města k dispozici. Chci pracovat na tom, abychom zásahy v ideálním případě udělaly už příští rok. Samozřejmě plánujeme také průběžné doplňování mobiliáře, areál už navíc leccos pamatuje, takže nás čekají i průběžné opravy a údržba," připomněl Hastík.

Podle ředitele slavkovských technických služeb Radoslava Lánského se tamní koupaliště chystá na příchod prvních otužilců při dobrém počasí už koncem května. „Bude to už naše devětadvacátá sezona. Velké novinky pro letošek nechystáme, i ceny zůstanou stejné jako v minulém roce. V areálu je spousta zeleně, všechny atrakce fungují tak, jak mají, takže momentálně není nutné něco upravovat," podotkl Lánský.

O část své zeleně nicméně koupaliště před několika dny přišlo, když volejbalový klub nechal vykácet šest bříz u jeho vstupu. Na jejich místě právě vyrůstá nový altánek.

Plány s dotacemi

Větších investicí by se však koupaliště mělo dočkat v nadcházejících letech. V dlouhodobém plánu hospodaření města se zmiňují i desítky milionů korun. „Všechno však záleží na tom, jestli se otevřou potřebné dotační programy. Pokud se tak stane a my dotace získáme, přichystáme ke komplexní rekonstrukci koupaliště, které si to zaslouží. Šlo by skutečně o desítky milionů," potvrdil slavkovský starosta Ivan Charvát.

Podle něj má město k dispozici už několik koncepcí možných úprav. Která z nich dostane zelenou, se rozhodne až po případném získání dotací.

O tom, kdy otevřou v Bučovicích, nerozhodne nikdo jiný než počasí. Návštěvníci zaplatí stejné vstupné jako loni. „Zůstane nezměněné. Zajistili jsme například opravu čerpadla vody. Koupaliště je jinak v dobrém stavu, přesto plánujeme, že bychom vysadili několik nových stromů. Dlouhodobě nás trápí problém se sluncem, mnoho stínu u nás návštěvník nenajde. To bychom chtěli vyřešit. Nové stromy plánujeme vysázet už letos, nejpozději pak příští rok," slíbil vedoucí bučovického sportovního zařízení Jaroslav Hrabovský.

Protože se v loňském roce dočkali návštěvníci lulečského přírodního koupaliště nového dětského brouzdaliště, na nadcházející sezonu vedení obce žádné větší investiční akce neplánuje. „Chtěli bychom ale zajistit automatické dávkování chemie právě do brouzdaliště, což je jednou z největších plánovaných investic do budoucna. Řádově půjde o desítky tisíc korun," nastínil plány starosta Lulče Petr Halas.

V pořadníku jsou pak i drobné opravy, údržba areálu nebo nové dláždění některých ploch. „Na podzim pak opravíme část břehu u skokanského můstku. Kamenná zídka, která zpevňuje břehy, začíná praskat a kameny se uvolňují. Po vypuštění vody zídku zbouráme a postavíme ji celou znovu," prozradil Halas s tím, že také tato akce vyjde na několik desítek tisíc korun.

Pokud bude přát počasí, U Libuše by mohli sezonu zahájit na přelomu května a června, ideálně v pátek 30. května. Lidé si navíc už nyní můžou zakoupit permanentky, dospělí zaplatí tři sta korun, děti a důchodci polovinu.

To v Moravských Málkovicích ještě loni uvažovali nad výstavbou nové čističky. Původní je totiž v areálu už od roku 1992. „Nakonec k ní však nedošlo, v obecním rozpočtu jsme na ni neměli dostatek peněz," zdůvodnil málkovický starosta František Přikryl.

ADAM HRBÁČ

ALENA GRYCOVÁ