Do budoucnosti vyškovského zámku promluví i obyvatelé města. To si nechalo zpracovat model jeho postupné rekonstrukce. „V době, kdy to aktuální situace umožní, plánujeme uskutečnění prezentace generelu nového zámku a jeho okolí včetně pivovaru a zámecké zahrady,“ potvrdil vyškovský místostarosta Josef Kachlík.

Generel zpracoval pro město tým architektů. „Projekt je specifický tím, že obsahuje současně transformaci zámku, zámecké zahrady a pivovaru. Na území nahlížíme jako na celek,“ vysvětlil architekt Petr Všetečka z brněnského ateliéru.

S online registrací do centrálního rezervačního systému v souvislosti s očkováním proti covidu pomohou ve Vyškově důchodcům nad osmdesát let.
Důchodcům ve Vyškově pomohou s registrací k očkování, sveze je senior taxi

Stavba je v regionu zastíněná svými protějšky ve Slavkově a Bučovicích. „Nějaké reprezentační prostory pro pořádání kulturních akcí si Vyškov jako okresní město určitě zaslouží,“ komentovala možné budoucí využití třeba Lenka Galitová.

Původní termín veřejného představení plánů město zrušilo kvůli koronaviru. „Tentokrát ho chystáme přímo v budově nového zámku, aby si tam lidé porovnali stávající stav se stavem plánovaným – budoucím. Prezentaci povedou osoby nejpovolanější a to samotní autoři generelu, kteří o celém projektu podají ucelený a profesionální výklad,“ ujistil místostarosta.

Plány se zámkem:

Architekti navrhli například obnovu velkého barokního sálu vyškovského zámku.

Zaměřili se i na blízký areál pivovaru, který je v současnosti uzavřený a město ho zatím nevlastní.

Navrhli tam zachování vaření piva alespoň v malém pivovaru a zřízení gastronomického centra.

Podrobně projekt odprezentují, jakmile to dovolí podmínky.

Teprve poté zájemci získají prostor na to, aby projevili vlastní názor. „Udělají to ale již na základě získaných poznatků,“ doplnil Kachlík.

S plány jsou již seznámení zastupitelé. „Souhlasím s menším pivovarem i větším propojením se zámeckou zahradou. Generel ovšem také obsahuje například dostavbu jednoho křídla zámku. To je podle mě naprosto nereálné. Také odhady cen jednotlivých etap jsou podle mě velmi podhodnocené,“ komentoval například opoziční zastupitel Libor Bláha.

Stav památek řeší ve Vyškově dlouhodobě. Nově získá město darem od soukromého vlastníka zachovalý úsek městských hradeb v Pivovarské ulici.

Na jejich opravy počítá s třema sty tisíci korunami. „K převodu městských hradeb dojde už v letošním roce a zároveň by měla být zajištěna jejich oprava,“ dodal místostarosta Kachlík.