„Úctyhodné je, že řada příslušníků si znovu svoje nasazení rozhodla ještě dobrovolně prodloužit, stejně jako v předcházejících rotacích například praporčík David Juráček, praporčík Tomáš Doležel, major Jan Dörfel a další. Ve vyškovské nemocnici tak nyní například pomáhá již od dvacátého prosince instruktor úseku přípravy chemického vojska nadrotmistr Jiří Jindra, stejně jako v brněnské Fakultní nemocnici hned dva příslušníci Centra simulačních a trenažérových technologií - nadporučík Tomáš Nedbal a nadporučík Josef Václavík,“ vyjmenovala mluvčí akademie Monika Nováková.

Řada z nich se podle ní hlásila do nemocnic pomáhat dobrovolně ve svém osobním volnu.

Martina Ruská z Vážan nad Litavou.
Ztráta ruky ji nezlomila: Martina Ruská z Vážan svůj příběh sdílí v knize

Jako příklad uvedla kapitána Vladimíra Haumera z Odboru profesní přípravy. „Jeho plány však bohužel zhatilo, stejně jako u některých dalších, chybějící očkování na žloutenku. Mezi těmi, kteří na pomoc zdravotníkům neváhali obětovat svou celou vánoční dovolenou, odpočinek a čas strávený mezi nejbližšími, byl i praporčík Jiří Hušek, příslušník úseku přípravy Komando,“ prozradila mluvčí.

Podívejte se, jak vojáci pomáhali v době vánočních svátků

Jako dobrovolník se rozhodl pomáhat v brněnské vojenské nemocnici bez nároku na odměnu i po skončení svého nasazení. Zahrnovalo to budíček ve čtyři hodiny ráno, cestu do nemocnice, náročnou směnu a návrat domů v osm večer.

„To byly jeho vánoční sváteční dny a závěr loňského roku. Celkem máme nasazeno v pěti nemocnicích celkem čtyřiadvacet našich příslušníků. Všem, kteří pomáhali a pomáhají dál, patří bezesporu hluboký respekt a vysoké uznání,“ dodala Nováková.